Тунджанци почетоха Свети Трифон – покровителя на лозята и виното

Меден кладенец 1По стара традиция и тази година празникът Трифон Зарезан беше съпроводен от зарязване на лозя, дегустации на вина с конкурсен характер, музика и забавления в почти всички населени места в община „Тунджа“.

Кметът на община “Тунджа” Георги Георгиев, заместник-кметовете Станчо Ставрев и Георги Чалъков взеха участие в първия Празник на виното в село Меден кладенец.

Меден кладенец 2Кметът на общината поздрави всички лозари, като им  пожела здраве и берекет, и все така да създават едни от най-пивките вина в България. Той връчи и отличията за най – добро вино. Конкурсът се организира за първи път в селото, но жителите имат намерение той да се превърне в традиция.

Отец Жельо отслужи молебен за здраве и благоденствие, а жените от певческата група на с. Меден кладенец и оркестър „Преслав“ изпълниха кратка програма. След празника кметът на село Меден кладенец Мария Димитрова, заместник – кметът Георги Чалъков и инж. Стоян Проданов – народен представител в 40 НС извършиха ритуалното зарязване в лозовите масиви на фирма „Вила Меден” ЕООД.

Меден кладенец 3Секретарят на община „Тунджа” Андон Кръстев бе гост на празника, организиран от Винарна изба „Марвин” ООД на лозовите масиви край село Хаджидимитрово, в който по вече утвърдена традиция участват и самодейците от местното читалище.

Гости на празника на лозарите в село Овчи кладенец, организиран от кметството в селото и народно читалище „Мисъл – 1931”, бяха общинският съветник от ОбС-Тунджа Живко Желев, директорът на дирекция „Други дейности по икономиката“ Татяна Стоева и началникът на отдел „Стопанска политика и общинска собственост“ Мария Попова.

Овчи кладенец 1Гостите и кметът на селото Динко Динев зарязаха лоза и пожелаха здраве и берекет на лозарите и винопроизводителите от цялата община. Самодейците при местното читалище зарадваха всички присъстващи със своите изпълнения.

За поредна година жителите на село Гълъбинци отбелязаха така тържествено и масово празника Трифон Зарезан. По стара българска традиция се извърши ритуала „зарязване“ придружено с пожелания за здраве и берекет на всички стопани през 2018 г.

Овчи кладенец 2Гости на празника бяха възрастните хора от пенсионерския клуб на с. Езеро, община Нова Загора. Проливният дъжд не отказа присъстващите, които с много настроение продължиха празника с песни и хора в клуба на пенсионера.

По отколешна традиция в село Бояджик също почетоха празника, благославяйки плодородието на земята и упорития човешки труд.

Бояджик 1Въпреки дъжда, кметът на селото Елена Маджарова извърши ритуала по зарязване на лозата и поздрави присъстващите, пожелавайки им здраве и берекет.

Празникът продължи в местното читалище, където жителите на селото донесоха своите ароматни и пенливи домашни вина и люти ракии, за да вдигнат наздравица за спорна и плодородна година.

??????????В село Миладиновци също почетоха Свети Трифон – покровителя на лозята и виното. Кметът на селото Димитър Димитров извърши ритуалното зарязване на лозата, поливане с вино и разчупване на обредния хляб в дома на Златка и Георги Георгиеви. Той отправи пожелания да е богата и плодородна настоящата година, за да са пълни наесен с вино бъчвите.

 

??????????Празник в чест на Свети Трифон организираха и жителите на село Ханово. Те си избраха най-добрия и работливия жител на селото, който да бъде коронясан с тежката царска корона.

73-годишният Коста Димитров, заедно със своята съпруга Диана, посрещнаха гостите в своят дом, за да отбележат празника на винаря и лозаря.

??????????По традиция, новоизбраният цар на виното изпълни всички полагащи се според обичая ритуали. Той разрови пръстта около лозата, поля я, „захрани“ с погача корените й и прекади. Домакинът заряза лозите и благослови за благодат и берекет, а от пръчките сви царски венец.

Празникът в чест на новият цар на виното на село Ханово, продължи с песни и танци в дъждовния ден.

Голям манастир 1По стара традиция жители и гости на с. Голям манастир отпразнуваха Деня на лозаря – Трифон Зарезан. С много настроение участниците в празника се отправиха към лозовите масиви, където обредно зарязаха лозите и ги поляха с вино с пожелание за добър берекет.

Гост на празника беше Антон Панев – началник на отдел към дирекция  „Други дейности по икономиката“.

Голям манастир 2Празникът продължи в залата на читалището, където поздрави към производители, домакини и гости поднесе кметът на селото Славчо Андонов.

На празника се проведоха конкурси в категорията за най-добри домашни червени и бели вина, както и за най-добра домашна ракия. Участниците в празника си пожелаха здрава и плодородна година, като за пореден път доказаха, че пазят традициите живи. Празникът продължи с много настроение.

Дражево 1За поредна година в Дражево празнуваха Трифон Зарезан. Празника премина под мотото „Вкусно винско и свинско в с. Дражево” и се организира от народно читалище „Прогрес – 1936” и пенсионерския клуб. Празникът продължи с конкурс за най-добро вино и ракия. Имаше вкусни мезета и гозби, приготвени с много любов от дражевци.

Празникът на виното – Трифон Зарезан, по традиция беше отбелязан подобаващо в центъра на село Кукорево. Организатори на събитието бяха Кметство с. Кукорево и Народно читалище „Виделина – 1928”. Приветствие към присъстващите отправи секретарят на читалището.

Кукорево 1Въпреки лошото време, по стар народен обичай с бъклица вино и сладка пита, на фона на звучни български народни песни и хора присъстващите направиха традиционното ритуално зарязване на лозичката в центъра на селото. Всички си пожелаха здраве и благополучие и пълни бъчви с руйно, червено вино.

Празникът беше отбелязан, както повеляват традициите и в село Межда. Жителите на селото си избраха тазгодишния „Цар на виното“ – Васил Василев.

??????????Както старата българска традиция повелява, той извърши обичая „зарязване“, прикадяване на тамян и поливане с вино на лозата, както и поднасяне на обреден хляб. Новоизбраният цар извърши ритуалното зарязване с пожелания за здраве, берекет, благоденствие и късмет на всички стопани.

Празникът беше традиционно отбелязан и в селата Дряново и Коневец.

??????????Трифон Зарезан е един от най-обичаните и почитани празници. Денят на лозаря има древни езически корени от времето, когато по българските земи са живеели траките, а пролетните тържества в чест на бог Дионисий се отбелязвали с голяма пищност.

На Трифон Зарезан навсякъде млади и стари не пропускат да се почерпят с хубаво вино и да си пожелаят здраве и благоденствие. От стари времена наздравиците са задължително съпътствани с неизменната благословия: “Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!”

?????????? Голям манастир 3 Голям манастир 4 Голям манастир 5 Голям манастир 6 Гълъбинци 1 Гълъбинци 2 Гълъбинци 3 Дражево 2 Дражево 3 Меден кладенец 4 Меден кладенец 5 Меден кладенец 6 Меден кладенец 7 Меден кладенец 8 Меден кладенец 9 Межда 1 Межда 3 Овчи кладенец 2 Овчи кладенец 3 Овчи кладенец 4 Овчи кладенец 5 Ханово 1 Ханово 2Ханово 5 Ханово 3 Ханово 4 Ханово 6 Ханово 7

About the Author :