Тунджанското участие в „Кукерландия”

IMG_3653AДевет кукерски групи от община „Тунджа”, над 300 участника с над 5 000 хлопки, ще участват на 8 и 9 март в състезателното дефиле на Международния маскараден фестивал „Кукерландия” тази година, чийто съорганизатор е общината.
Тунджанските кукери ще се приобщят към Парада на маските и откриването на инсталацията „Кукерград” на 5 март. В същият ден вечерта в гр. Ямбол концерт ще изнесе фолклорен ансамбъл „Тунджа”.
Осем детски групи с над 90 участници ( от общи 15 групи), ще се изявят в детския фолклорен празник „Аз съм кукерче”, който ще се проведе в Ямбол на 6 март.
На 7 март село Кабиле отново ще бъде домакин на празника „Кукеровден”. Освен пресъздаване на традициите в кукерските игри, в двора на местното читалище ще се проведе и концерт, в който ще вземат участие най-малките кукери на община „Тунджа” – група „Калчевчета” при народно читалище „Светлина”, с. Калчево; деца от Център за наука и изкуство „БИЛСЕМ”, гр. Къркларели, Турция; ансамбъл на руската песен „Берегиня”от село Волково, Рузски административен район на Руската федерация; арт-студио при читалище „Развитие” гр. Елхово; представителни кукерски групи от села на общината; ансамбъл за автентичен фолклор „Кабиле”.
В съпътстващите прояви на фестивала, три винарски изби, които развиват дейност на територията на община „Тунджа”, ще участват в Базара на винопроизводителите. Това са фирмите „Шато Ботево”, Марвин” и „Балар”. Участие ще вземе и фирма „Български йогурт”.
Гражданите от селата Роза и Генерал Инзово ще имат възможност да се докоснат до изкуството на Ансамбъла на руската песен „Берегиня” от село Волково по време на концертите на 6 и 7 март, които ще бъдат изнесени в салоните на двете читалища от 18.30 часа.
По покана на кмета на общината Георги Георгиев, в рамките на фестивала, ще гостуват официални делегации от община Пили, Гърция и община Къркларели, Турция.

About the Author :