Тунджански кулинарен майсторлък

IMAG1127Как се готвят сладки охлювчета по козаревски и без какво не могат да се приготвят, за да са вкусни; каква е тънкостта при лападника от село Чарган – тези и други кулинарни майстории, баба Къна от с.Козарево и Велка Събева от село Чарган, облечени в носии, показаха на персонала на ОСПОХ „ДСП“ в Победа, във връзка с подготовката за втория общински празник „Модата се мени, фолклорът остава“ в община „Тунджа“.

Празникът е под патронажа на кмета на общината Георги Георгиев и кмета на с. Генерал Инзово и ще се проведе на 2 юли 2016 година.

За събитието в събота, персоналът на ОСПОХ „ДСП“ в село Победа ще приготви традиционните храни по рецептите, които са предоставени от сръчни и скопосни тунджанки.

Селата от територията на община „Тунджа“ ще се представят както с автентични носии, така и с традиционни ястия, характерни за всяко от тях.

Освен това, гостите ще имат възможност да опитат и автентични храни от търговците на празника, които включват както ястия на скара и тестени изделия, също така и вино, характерно за региона. Щандовете ще бъдат отрупани с най-доброто от традиционните домашни  изделия.

IMAG1131Участниците от община „Тунджа“ са се заканили да накарат всички да се влюбят в изтънчения аромат и вкус на тунджанската кухня.

Бабите от община „Тунджа“ са решени да популяризират родния си край благодарение на красивите си автентични носии и местните гозби, които приготвят. Облечете носиите и заповядайте да се забавляваме заедно в парка на село Генерал Инзово.

Всеки, решил да се отбие там, може освен да разгледа изложбата от кукерски маски и носии, характерни за община „Тунджа“, да опита от традиционните за селото ястия и да се научи от първа ръка как се приготвят.

IMAG1133 IMAG1139 IMAG1158 IMAG1164 IMAG1173

About the Author :