Тунджански кукери отново грабнаха златен медал на “Сурва”

veselinovoИ тази година кукерските групи от община „Тунджа”, които участваха в ХХІV Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва”, Перник 2015 се представиха блестящо.

Златен медал – награда за поддържане и предаване на местните традиции кукери беше присъдена на групата от село Веселиново, а специалната награда на Кмета на град Перник Иван Иванов  получи групата на село Кабиле. Миналогодишният носител на Голямата награда – Златната маска за кукерска група, колективът на село Челник беше удостоен с Грамота за впечатляващо присъствие в маскарадните дни на град Перник.

кукери КабилеТрескава подготовка тече в община „Тунджа” на всички кукерски групи, както за традиционното кукеруване по селата, което е в периода около Сирни заговезни, така и за предстоящия  „Кукеров ден”, който ще се проведе на 7 март 2015 година в село Кабиле. Както всяка година над 10 колектива ще вземат участие във  фестивала „Кукерландия 2015”, който се организира от община „Тунджа” и община Ямбол ежегодно. Тази година „Кукерландия 2015” ще се проведе в периода 5 – 8 март, а състезателното дефиле на кукерските групи ще бъде на 7 – 8 март 2015 година в парка на град Ямбол.

veselinovo (1)кукери Челник (1) кукери Челник (2)кукери Кабиле (1)

About the Author :