Тунджанските самодейци с престижни отличия от Петропавловски събор 2017

Веселиново 1На 24 и 25 юни 2017 година, близо 4000 певци и музиканти от цяла България се надпяваха и надиграваха на 14-то издание на Петропавловския събор край Велико Търново. Над 200 фолклорни групи от всички краища на страната се изявяваха на двете фестивални сцени. Освен индивидуални изпълнители и танцувални състави, в рамките на събора се представиха и формации, пресъздаващи традиционни обичаи от различните етнографски области. Участие взеха и самодейците от селата Веселиново, Завой, Кабиле и Победа.

Веселиново 2Петропавловският събор има конкурсен характер и организаторите бяха поканили творческа комисия, която да определя най-добре представилите се участници в отделните жанрове.

В състава на комисията бяха проф. д-р Елена Кутева – изкуствовед, директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, проф. Даниела Дженева – хореограф, директор на Фолклорен ансамбъл „Тракия”, акад. Крум Георгиев – етномузиколог, носител на наградата на Министерството на културата „Златен век” за 2017 г. и златен Оскар за фолклор и етнографът Галя Чохаджиева.

При изключително оспорваната надпревара колективите от община „Тунджа” се завърнаха със заслужени престижни награди в различни категории.

Веселиново 3Специалната награда на кмета на Община Велико Търново – инж. Даниел Панов, диплом, плакет и парична премия от 200 лева заслужиха кукерската група и клуб „Веселие“ при НЧ „Йордан Андонов -1927“, с. Веселиново.

Званието лауреат, плакет, грамота и парична награда от 100 лева, в категория “Народни ансамбли” получи ансамбъл „Кабиле“ при народно читалище „Напредък -1930“, с. Кабиле.

Самодейните състави от селата Завой и Победа бяха удостоени с благодарствени адреси и предметни награди.

Завой 1Самодейните колективи от община „Тунджа” са сред най-активните участници в регионални и национална прегледи на народното творчество. Те са хората, които пазят българщината и палят в наследниците ни пламъчето на родолюбието.

Община „Тунджа“ се гордее с успехите и ентусиазма на своите самодейци, които правят по-красиви и ведри делниците и празниците на хората от общината.

Завой 2 Кабиле 1 Кабиле 2 Кабиле 3 Победа

 

About the Author :