Тунджанските полицаи с по-висока разкриваемост

DSC04816По-висока разкриваемост са постигнали през 2014 г. тунджанските полицаи, въпреки че съставът на РУ „Полиция” – „Тунджа” отново не е бил попълнен изцяло и част от него е бил командирован на границата и по морето. Това стана ясно от годишния анализ, който началникът на управлението Марко Бумбаров представи пред ръководството на общината, кметове, кметски наместници и полицаи. На него присъства и областният директор на МВР – Ямбол Генчо Иванов.
През годината са регистрирани 345 криминални престъпления срещу 347 през 2013 г. От тях са разкрити 191, което представлява 72,5 % разкриваемост, докато година по-рано са разкрити 171 престъпления, а процентът на разкриваемост е бил 66 на сто.
Кражбите продължават да са най-често срещаното престъпление – 208 са регистрирани през 2014 г., като 65,84 на сто от тях са разкрити. От тях 82 са домовите кражби.
DSC04813С най-много регистрирани престъпления през миналата година е с. Тенево – 41, но 17 от тях са кражби в „Палфингер”. На второ място по престъпления е Веселиново – 23, следвано от Хаджидимитрово – 20, Завой – 19, Чарган – 17, Окоп – 16, Кукорево и Бояджик – по 15, Ханово -14, Маломир и Овчи кладенец – по 12, Безмер – 11 и Коневец – 10. В останалите села регистрираните престъпления са по-малко, като няма село което да няма поне едно – дори и най-малкото Видинци има едно.
DSC04809Марко Бумбаров коментира, че по-билзките села до града имат повече регистрарини престъпни случаи, защото в тях „гастролират” ромите от Ямбол, които ходят до там с каруци. Основно кражби се извършват с необитавани жилища, сравнително малък е броят на кражби от домове, които са обитавани.
Марко Бумбаров изтъкна, че полицията е разкрила извършителите на зачестилите в началото на миналата година кражби по домовете в Тенево, които били двама криминално проявени с прякори Чарлито и Алпиниста.
DSC04814Разкрити са и други криминално-проявени, извършили кражби от домове в Окоп и Ханово, които носят прякорите Коча и Мишката. Коча е ръководил и група, която извършвала поредица от кражби на проводници в района на полицейските управления на „Тунджа” и Стралджа.
В края на годината полицаите разкрили и извършителите на 14 престъпления в частни домове в селата Коневец, Маломир и Сламино. Оказало се, че извършителите са криминално-проявени от Бояново, които извършвали идентични престъпления в населените места край първокласния път за Лесово.
В края на годината в Роза е било разкрито депо за разкомплектоване на крадени автомобили.
Марко Бумбаров изтъкна още интересни случаи на разкрити престъпления, направи анализ на дейността на различните звена в полицейското управление и налагащите се изводи.

Диана Иванова

About the Author :