Тунджански кукери с награди от Фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Маломир 1

 

Две първи места и парични награди – това е резултата от участието на тунджански кукерски групи в XVIIІ-тото издание на Фестивала на маскарадните игри, който се проведе на 06.03.2016 г. в гр. Стара Загора.

 

Организатори на фестивала са община Стара Загора, Народно читалище „Николай Лилиев – 2005”, Регионален исторически музей и Център за наука, култура и изкуства – Стара Загора.

 

В тазгодишното издание на този престижен фестивал участваха 20 кукерски групи с над 800 участници, които с всеотдайност съхраняват уникалността на националния фолклор и индивидуалността на местните традиции и обичаи.

 

Журито, под председателството на Крум Георгиев – председател на Обществото за фолклор и носител на световен „Оскар“ за фолклор, класира на първо място за изключителни постижения в зимно-пролетните маскарадни игри Маскарадна група „Кукери“ от с. Челник и Кукерска група „Карапча“ от с. Маломир.

 

Отличното представяне на кукерите от Община „Тунджа“ доказва, че културното наследство, свързано с кукерските игри в бита на тунджанци, е живо и се предава от поколение на поколение.

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

About the Author :