Тръпката на българщината на „Върбова свирка свири”

IMGP909117-ият фолклорен детски фестивал „Върбова свирка свири”, събра в град Болярово танцьори и певици от различни краища на България. Близо 350 момчета и момичета имаха възможността да се разгърнат на фестивалната сцена и да затруднят максимално журито, което трябваше да внимава за изпълненията на 49 групи, както и за соловите изяви.
София Минева от община Болярово направи встъплението на детския фолклорен фестивал, определяйки го като културната визитка на града. Малко след обявения начален час – 9,30 часа на 7 юни, събота, на сцената излязоха първите изпълнители и това бяха деца от детска градина „Здравец”- град Болярово.
Валежите заобиколиха крайграничния град, дори рано напече, но паркът бе оазис, още повече, че в Болярово надали има човек, който да не обича българското народно творчество.
Все пак в ранната утрин хората най-напред почетоха мъртвите си близки, беше

IMGP9266

Черешова  задушница, и постепенно почти целият град Болярово се събра край сцената.

А любители на фолклора имаше и от близки села и градове, а някои дойдоха чак от Шумен, за да подкрепят своите представители на „Върбова свирка свири”.

Прекрасна шарения на българските носии от различни региони на България видяха зрителите, като всяко читалище, детска градина, Общински детски комплекс явно дълго време се бяха готвили за тази престижна изява и дадоха най-доброто от себе си.
Не биваше да се излагат не само заради многобройната публика, а и заради авторитетното жури, чийто председател бе знаменитата народна певица Калинка Згурова. Другите членове на журито също бяха имена от класа – Донка Бумбалова, народната певица, Галя Асенова – автор и водещ на фолклорното предаване „От българско по-българско” на телевизия СКАТ, фолклористът от София Ирина Славчева, Манол

IMGP9097

Михайлов и Генадий Рашков.

Поредното, 17-то издание на детския фолклорен фестивал „Върбова свирка свири”, бе под патронажа на кмета на община Болярово Христо Христов, за който не бе лесно да посреща и изпраща многобройните гости, както и да следи ставащото на сцената. Кметът обаче можеше в крайна сметка да въздъхне доволен, защото и времето бе с фолклорния празник, и хората, дошли от Елхово, Стралджа, села от община „Тунджа”, а и от Бургас, Котел, Шумен, си отидоха с тръпката на българщината.
Което е и голямата цел на този широко познат из страната детски фолклорен фестивал.

Борислав Ненов

About the Author :