Три ямболски църкви се нуждаят от ремонти, разчита се и на подкрепата на града

IMG_0542Ямбол, 15.04.2018 г.

Трите най-стари ямболски църкви – „Св. Николай“, „Св. Троица“ и „Св. Георги“, се нуждаят от различни по сложност ремонти, научихме от архиерейския наместник архимандрит Димитрий.

Най-сложни и скъпи са ремонтните работи, които предстоят на централния ямболски храм „Св. Николай Чудотворец“, затова те ще се случат на етапи. Последният ремонт, правен там преди години, е бил некачествен, казва архимандрит Димитрий. Проблемът е в покрива, а там, където тече, са били сложени найлони и прочие абсурди. „Сега започваме ремонт на целия покрив, община Ямбол ни отпусна 50 хил. лв., за което съм страшно благодарен“, каза архиерейският наместник. Той уточни, че ремонтът струва тъкмо толкова. Има изгнили греди и керемиди за подмяна. В петък, 13 април, вече се изграждаше скелето към покрива.

IMG_0535По-сложно стоят нещата с друг проблем по сградата. След приключване на работата по покрива, ще започнат да се вземат мерки за основите на храма, защото „делят се основите“, казва архимандрит Димитрий. „Навремето, когато е строена църквата, основите не са правени толкова дълбоки, както сега. Преди години, като са ремонтирали купола на църквата, са го изливали с бетон. Той много е натежал и започва да се пука – от тежестта започват да се разтварят основите на сградата. На тавана са сложени метални обтегачи, но това не спасява положението. Необходимо е да се направят специални инжекции в основите с бетон – така, както това беше направено със „Св. Св. Кирил и Методий“ в Бургас, където църквата също пропадаше. И тук ще го направим по същия начин“, обясни той. За целта ще трябват средства, ще се разчита на дарители: “богатият – с пари, умният – с акъл, а пък бедният – с труд“. Ще се разчита на фирмите, които имат IMG_0534възможност, да помогнат с материали, с финансови средства, но изцяло се разчита на финансовата подкрепа на града, „защото това е един от символите на Ямбол де факто. „Св. Троица“ е най-старата църква, но понеже „Св. Николай“ е на центъра и целият поток от хора минава от тука, може да говори, че това е катедралният храм“, казва архимандритът. Ще се изчака да завърши работата по покрива и едва тогава ще се търсят материали и средства за другия ремонт, уточни той.

Всъщност всеки посетител в църквата „Св. Николай“  може да забележи местата, където има паднали парчета мазилка от тавана и повредени от влагата стенописи.

IMG_0537Що се отнася до най-стария храм в Ямбол – църквата „Св. Троица“ в Каргона, там трябва да се ремонтират фасадата и камбанарията. Обявен е набирателна сметка. Събират се средства и ремонтът ще бъде направен, уверен е архиерейският наместник.

Храмът „Св. Георги“  също има проблем с покрива. Наскоро при голям дъжд е паднала част от него – счупила се е греда, влязло е навътре, но за щастие, че не е съборен таванът на църквата, което би могло да доведе до тежки последствия. „Фирмата, която навремето е ремонтирала покрива, вместо да смени огънатите греди, е заравнила с вар. Сигурно горе на църквата има 50 тона вар, което е страшна тежест за храма. Това е недопустимо. Това е храм, не може само да отбиеш номера и да вземеш парите. „Срамно да си го помислиш, пък камо ли да го направиш“ , цитира апостол Павел архимандрит Димитрий. Той допълни, че тази година субсидията, която община Ямбол всяка година предоставя за църквите, отива изцяло при отец Стоян за храм „Св. Георги“ и покривът ще бъде направен.

Светлана Чамова

About the Author :