Три поколения се събраха на празник за чистотата на язовирите

OLYMPUS DIGITAL CAMERAТри поколения – деца, родители, баби и дядовци, се събраха в неделния 3 юли на Рибен празник край язовир Малко Шарково, организиран от Читалище „Умение-2003“. Инициативата е част от дейностите по проект „Здраве от извора“, който се реализира по програма „Съгради промяна“ на фондация „ЕкоОбщност“ с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“. Със съдействието на „Язаки България“ в проявата се включиха деца, младежи, учители и родители от общините Ямбол, Тунджа, Елхово, Стралджа и Камено.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Читалищното настоятелство подкрепи без колебание и с особена отговорност тази инициатива на клуб „Млад еколог“, защото бяхме убедени, че предвидените прояви не само ще помогнат да разширим капацитета си и контактите си в страната, а най-вече – дават възможност на вас, децата и младите хора, да излезете сред природата, да създадете нови приятелства, да опознаете красотите на нашата България. – обърна се към присъстващите председателят на Читалище „Умение-2003“ Петьо Анастасов. – Конкурсите и семинарите, които се проведоха, форум-театърът, посветен на Деня на Земята, както и вашето присъствие тук на днешния празник, опровергават за пореден път безпочвените твърдения, че младите хора не се интересуват от бъдещето на планетата ни, от чистотата на реките и язовирите. По-скоро ние, по-възрастните, трябва да се научим как да ги опазваме“, каза още Петьо Анастасов.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAИ се оказа абсолютно прав! Кашоните, осигурени от организаторите за разделно събиране на отпадъци, бяха препълнени още в началото. Но не от участниците в празника! Децата от клуба по екология в СОУ „Христо Ботев“ – гр. Камено и младежите от клуб „Млад еколог“ към Читалище „Умение“ дори не чакаха покана да съберат отпадъците, оставени от туристи и рибари предния ден. В края на празника засрамиха и други туристи, които се бяха разположили на отсрещния бряг, като пред изумените им погледи започнаха да събират изхвърлените от тях боклуци.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAСамите участници в празника не произведоха всъщност никакъв отпадък. Приготвената храна по време на кулинарния тиймбилдинг, както и минералната вода, се предлагаше от организаторите в порцеланови чинии и стъклени чаши с посланието да прекратим употребата на еднократни опаковки. Донесените от децата и млади хора пластмасови шишета от минерална вода се превърнаха в пъстри цветя и хранилки за птици. Кенчетата от бира и кока-кола станаха на въдици.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAСамоделна въдица всъщност беше пропускът до състезанието по спортен риболов. И за учудване на „изпечените“ рибари, децата и младите проявиха огромна любознателност към начините за изработване на въдица от кенче или от обикновена дървена пръчка, корда, плувка, оловна тежест и кукичка. Както момчетата, така и момичета проявиха невероятна ловкост в състезанието по най-бързо свързване на плувката и кукичката към кордата, така и по време на самия риболов. Риба хванаха, но никой риба не яде. За ужас на бабите и дядовците си, младите риболовци връщаха във водата всяка рибка, която се е закачила на кукичката. И не само, защото рибките бяха малки, а защото основното послание на самия празник беше опазването на чистотата на всички водоеми и биоразнообразието в тях.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAИ в този смисъл съвсем естествено беше всички участници в празника да подкрепят подписката на жителите от съседните села с призив към Експертния екологичен съвет към Регионалната инспекция по опазване на околната среда – Стара Загора да не разрешава изграждането на кариера за добив на порфирити и базалти край Малко Шарково, защото това би унищожило растенията, животните и хората в едно от най-красивите места от Дервентските възвишения.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAОбучение по водно спасяване и намаляване на водния травматизъм, организирано от БЧК-Ямбол, турнир по чилик, волейбол и футбол, гоненица с дървени щипки, състезания между баби и внучета забавляваха още участниците в празника. Стартът на музикалния тиймбилдинг беше даден с песните на фолклорната група от село Козарево, а след тях запяха и жените от Дома за възрастни с умствена изостаналост – Малко Шарково. Те се включиха с огромно удоволствие и в арт-работилниците, където заедно с децата рисуваха, плетоха гривни и колани, играха с плажна топка от „Язаки-България“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAТуристическо одеало беше отличието от организаторите за победителя в турнира по чилик, а за най-ловките риболовци – въдици и макари. За въдичарите с най-добро спортсменско поведение фирма „Видракс“ допълни наградите със стойки за въдици, плувки, кукички и оловни тежести. Но не само те бяха възнаградени за своето участие. Подаръци от „Язаки България“ получиха всички гости на празника, посветен на опазването на язовирите и реките в България.

„Бъдете сигурни, че няма да спрем дотук. Вече имаме създадена Младежка екологична мрежа с 19 училища в цялата страна и смятаме да поддържаме нейната дейност и да я развиваме!“, заяви председателят на Читалище „Умение-2003“ Петьо Анастасов.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA SN852263 SN852280 SN852282 SN852290 SN852292 SN852295OLYMPUS DIGITAL CAMERA

About the Author :