Три изложби в ХГ “Жорж Папазов” за “Кукерландия”

В залите на Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол ще бъдат открити три изложби, част от програмата на Международен маскараден фестивал „Кукерландия“, Ямбол 2018.

Родопски шаркиФотоизложба „Родопски шарки“– Цончо Балканджиев

“Родопски шарки” е поредната самостоятелна изложба на Цончо Балканджиев, един от признатите майстори на пейзажа и носител на редица фотографски награди. Изложбата ще бъде открита на 23 февруари (петък), от 17.00 часа, в Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол, преди официалното откриване на фестивала „Кукерландия“. Тя е част от няколкогодишна традиция, при която членове на журито на Фотоконкурс “Кукерландия” представят изложба от свои фотоси.
За автора:
Цончо Балканджиев е роден на 27.05.1953 г. в Павликени, област Велико Търновo. Сериозните си занимания с фотография започва през 1977 година. През 1984 година е удостоен със званието “Фотограф-художник” .
През 1985 година е отличен с голямата награда на Общинския народен съвет за участие във фотопленер “Велико Търново”. Следващата година идва и първото международно признание – трета и четвърта награда от фотоконкурса “Цайс практика” – Берлин. През 1989 г. получава отново отличия от този международен конкурс.
През 2013г. получава престижното звание артист на FIAP (AFIAP). Участник е в над 30 световни салона под егидата на FIAP – в Германия, Полша, Русия, Франция, Италия, Турция.

0114-ти Международен фотографски конкурс „Кукерландия – 2018“

Общо 482 творби на български и чуждестранни фотографи постъпиха в тазгодишното, 14-то поред издание на Международния фотоконкурс „Кукерландия“. Четиридесет от тях вече са селектирани от седемчленното жури за участие в традиционната изложба, откривана в рамките на едноименния ямболски маскараден фестивал.

Фотоконкурсът „Кукерландия“ е единствен по рода си в страната и дава поле за изява на професионални и любители фотографи да представят своя поглед върху маскарадните игри. Тенденцията тази година е към нарастващ брой на фотосите, запечатали емоции и състояние включително и от европейски карнавали като този във Венеция (Италия), Ксанти (Гърция) и др.

Всички постъпили фотографии, както и селекцията от 40-те избрани за експозицията, могат да бъдат разгледани на сайта: www.kukerlandia.com, в рубриката „Фотоконкурс“.

Най-добрите творби ще бъдат отличени при откриването на изложбата на 24 февруари, събота, от 13.00 часа в Художествена галерия „Жорж Папазов“.

Кукерска магияИзложба „Кукерска магия“ – творби на художници от Ямбол и региона

По време на XIX Международен маскараден фестивал „Кукерландия“ 2018 ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол ще покаже изложбата „Кукерска магия“ с творби на съвременни художници от града и региона, които са изкушени от кукерската тематика. Всеки творец съпреживява по различен начин сблъсъка си с традицията и верен на своя почерк ни въвежда в уникалния си авторски прочит. „Кукерска магия“ представя различни творчески интерпретации на темата, наситени с багри и движение. Тя е своеобразен пъстър калейдоскоп на кукерските традиции.

Експозицията ще бъде открита в събота, 24 февруари, от 13.00 часа, в ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол.

About the Author :