Трифон Зарезан празнуваха в Каргона

С изпълняване на ритуала за зарязване на лозите, вчера, 1 февруари 2020 г., ямболското читалище “Пробуда” организира отбелязването на празника на лозарите, винарите и кръчмарите, отдадена бе почит на техния покровител Св. Трифон.

Тържеството започна още пред читалището, където се изви хоро, после десетки каргонци тръгнаха, начело с празничната музика, към дома на тазгодишния Цар на лозята Костадин Коналиев, за да станат съпричастни към стародавната традиция.

Мисията на читалище “Пробуда” е да съхранява за поколенията народната празнично-обредна традиция, в която първият пролетен празник е Трифон Зарезан. От край време на 1 февруари се събират хора, които благославят труда на всички лозари, защото още от древността виното е напитка на боговете, бе отбелязано в началото на празника.

Три пъти Царят на лозята се прекръсти към изгряващото слънце, разрови с косера пръстта около лозата, поля я с руйно вино, направи поклон към четирите посоки на света , за да е защитена тя отвсякъде. Захрани с погача корените й, поръси ги с пепел, поля ги с вода и ги прикади с тамян, за да бъдат предпазени от лоши очи и болести. Царят Костадин Коналиев ритуално отряза три пръчки от лозата, сви с червен конец царския венец за новия Цар Трифон. Костадин Коналиев благослови лозята, след което сложи “короната” на главата на новия Цар – Енчо Кенаров. Предаде му иконата с пожелания Света Богородица и Св. Трифон да пазят него и семейството му, лозата и реколтата му. Да налее вино и ракия за чудо и приказ и догодина да покани всички на същия празничен ден да споделят радостта му. И двамата ритуално отпиха вино от бъклицата.

Певците от Мъжката група за народни песни и Женската вокална група при читалището поздравиха своите съкварталци с изпълненията си. Всички опитаха от виното на новия и стария цар на виното. Изви се празнично хоро на площадчето пред дома на винения цар.

About the Author :

Leave a reply