Трифон Зарезан, отбелязан в духа на българските традиции в община Болярово

IMGP7679И тази година в община Болярово празникът на свети Трифон бе отбелязан в духа на българските традиции на 14 февруари 2018 година. Това е денят, в който българската православната църква почита паметта на Свети мъченик Трифон, наречен от народа Зарезан (защото се отбелязва в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята).

Денят на свети мъченик Трифон се отбелязва първоначално у нас на 14 февруари като Ден на лозаря. През 1968 г., след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Така паметта на Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари. Според българските народни традиции свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята.

IMGP7776Особено атрактивен, интересен и запомнящ се бе празникът на виното и свети Трифон в Болярово. Отново бе спазена традицията със „зарязването” на лозята в лозовия масив на „Витис агро” – в землището на Болярово. За обичая, грижите за лозята и производството на хубавото вино разказа Жельо Желев (експерт в общинската администрация и агроном по образование).

С нескрит интерес наблюдаваха ритуала гостите от съседната община Лалапаша (Република Турция), с която община Болярово има дългогодишни приятелски отношения и съвместни трангранични проекти в различни сфери. Водени от свой общински съветник, турските гости взеха участие в празника и останаха очаровани от нашите традиции. Част от мъжете от община Болярово с радост споделиха с тях, че имат корени от Лалапаша, защото техните дядовци са родени там.

IMGP7761След като се върнаха от лозята, мъжете от община Болярово, заедно с турските си гости, се събраха, за да проведат конкурса за вина. Гост на празника бе и г-н Христо Христов (управител на ИМСТИ ЕООД – Ямбол) . Освен мъжете от общинската администрация, в празника се включиха и тези от „В и К“ – Болярово и колективът от ИМСТИ ЕООД – Ямбол. Комисия от експерти определи и най-добрите производители на вино през тази година.

С много песни, танци, настроение и хубаво вино бе почетен празникът. Комисията в състав: Жельо Желев (председател) и членове: Ончо Ончев и Димитър Вангелов (представител на „В и К“). Наградите за победителите бяха осигурени от НЧ „Възраждане – 1912 г.” – град Болярово,  организатор на празника съвместно с община Болярово.

Първа награда при тъмните вина бе присъдена на Димитър Димитров (община Болярово), втора – на Валентина Янева (общинска администрация – Болярово), а третата награда получи Михал Михалев (пенсионер, дългогодишен служител в общината). При светлите вина първата награда бе за Янчо Апостолов (община Болярово), втората отиде при Николай Михалев (община Болярово), а третото място бе за Асен Минчев (ВиК). Награда „Майстор на виното“ заслужено получи Христо Атанасов („В и К“), а наградата за дегустатор бе за дългогодишният председател на журито Жельо Желев.

Изненада за присъстващите бе и присъединяването на кмета на село Голямо Крушево с музикантите, които дойдоха от празника в селото, отбелязан подобаващо и там. Село Голямо Крушево е сред селата, спазващи всички традиции и обичаи, тачещи празниците. Празникът Трифон Зарезан е сред най-почитаните в селото. Не направи изключение и сега – за „Цар на виното“ тази година бе избран Иван Гинков. Кметът на селото, Костадин Иванов отправи поздрав към всички свои съселяни, подчертавайки, че този празник се утвърждава във времето, обединява ги в обичта към родното село, към корените и заветите на старите лозари. Млади и стари не пропуснаха да се почерпят с хубаво вино и да си пожелаят здраве и благоденствие. В Голямо Крушево с най-добри вина се отличиха: Цвятко Павлов, Стоян Габеров, Мария Гинкова, Таня Бобчева и Пина Смяткова.

Традицията на празника на виното бе спазена и в Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Организацията и идеята бе на трудотерапевта Галина Колева, която в народна носия асистираше на потребителят Станчо Петров, зарязващ лозите в двора. Той поля лозата с вино, наричайки за здраве и берекет, а после всички:  потребители и персонал, се събраха да почетат празника на чаша вино и богата гощавка. Управителят Марина Танева поздрави всички с празника и им пожела да са винаги здрави и усмихнати. Изказа специална благодарност на младата трудатерапевтка Галина колева, която винаги е в основта на идеите за разнообразавяне на живота на възрастните хора и почитане на всички празници.

Освен че се включи активно в празника на виното с колегите си от общинска администрация, кметът на общината Христо Христов, тази година организира празник и за дамите. На чаша вино и почерпка, той събра дамите от общинската администрация, като за всяка имаше „валентинка“ с пожелание. Господин Христов отдели време и за тях, като им пожела да са здрави, щастливи, успешни и обичани.

IMGP7755 IMGP7693 IMGP7718 IMGP7685 27971794_2236980286316001_5862437835267373737_n 27868080_2236990122981684_851235020117548002_n 27867111_2236993429648020_6304186762948520982_n

 

About the Author :