Трифон Зарезан в община “Тунджа”

И тази година тунджанските села отбелязаха един от най-обичаните празници –Трифон Зарезан.

Кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев и заместник-кметът Станчо Ставрев взеха участие в ритуала „зарязване” в лозовите масиви на фирма „Марвин” ООД в с. Хаджидимитрово. Свещеноиконом Стоян отслужи молебен за здраве и благоденствие, а собственикът на избата- Красимир Маринов, благодари на присъстващите и ги увери, че ще продължат да правят хубави вина. По традиция на празника се изявиха и самодейците от Народно читалище „Васил Левски-1950“.

Секретарят на общината Андон Кръстев участва в зарязването на лозите в с. Кабиле и с. Голям манастир. Празникът на виното в с. Голям манастир започна с много настроение, към лозовите масиви се запътиха млади и стари, а там стана и зарязването на лозята с благословията да има берекет, пълни бъчви с вино- през праговете да прелива. Веселбата продължи с песни и хора, както и с надпревара за най-добро вино и ракия. Всички отличили се получиха грамоти, а най -добрият от тях бе коронясан за цар на виното.

По стара българска традиция и в с. Козарево зарязаха лозите, пожелавайки си берекет и здрава година. За най-пенливо вино бяха наградени  Господин Господинов и Симеон Симеонов. Празникът на всички винари, на всички влюбени и ценители на живота продължи с народни песни и танци. Теодора Тачева- кмет на с. Козарево, благодари на всички присъстващи и най-вече на председателя на кооперацията г-н Христо Славов, който получи и грамота за най-пивка ракия.

В с. Коневец също спазиха обичая и заедно с младите хора от селото празнуваха Трифон Зарезан. За „цар на виното“ бе избран Йордан Георгиев на 90 г., който заряза ритуално лозата .

На празника в с. Межда Радка Балева бе отличена с първа награда в категория „най- добро червено вино“ на провелия се конкурс.

В село Миладиновци празникът Трифон Зарезан започна със зарязване на лозите в семейството на Златка и Георги Георгиеви с пожелание за здраве и берекет.

About the Author :

Leave a reply