Трима участници във Втората световна война на честването на Деня на победата и Деня на Европа

IMG_1005Ямбол, 09.05.2018 г.

Пред паметника на Георги Дражев и загиналите във войните ямболци днес тържествено беше честван 9 май в Ямбол – Ден на победата над хитлеристка Германия и Ден на Европа. На събитието присъстваха представители на държавната и общинска власт, на политически партии и обществени организации, но истинските главни герои в този ден бяха тримата участници във Втората световна война от Ямболско – Никола Тодоров, о.з. подп. д-р Йовко Иванов – председател на Съюза на ветераните от войната в Ямболска област и Жеко Дойчев. Те са на 95 години и са от редовния набор младежи, които са отбивали военната си служба през далечните 1944-45 година, изпратени да се сражават срещу отстъпващите германски военни части. Тримата бяха първите, които поднесоха цветя на паметника и отдадоха почит на загиналите в най-опустошителната война свои съвременници.

IMG_0977Честването започна с изпълнение на националния химн от Ямболския духов оркестър. Отбелязано бе, че преди 73 г. на 9 май 1945 г., ден сряда – също като днес, на дипломатическата маса в Берлин е подписана капитулацията на Хитлеристка Германия. Това е краят на най-масовото кръвопролитие в човешката история досега. Поне за Европа. Във войната е въвлечено  80 процента от населението на планетата. Припомнено беше, че българските войни се бият в кръвопролитните боеве в Югославия, Унгария и Австрия. Нашите войски се сражават дори след капитулацията на Германия – до 15 май 1945 г., срещу оказващите ожесточена съпротива части на Вермахта и хърватски военни подразделения в Австрия, Словения и Босна.

Войната се превърна в урок за онези европейци, които от пепелищата й родиха идеята за нова, мирна и споделена Европа. Не случайно 5 години след края на Втората световна война – на 9 май 1950 г. френският външен министър Шуман прочита своята декларация за обединение на европейските държави. Поставена е идейната основа на Европейския съюз. Затова и 9 май е Ден на Европа.

Приветствие поднесе заместник-кметът на община Ямбол Илияна Бицова. В знак на признателност пред паметника на Георги Дражев и загиналите във войните ямболци бяха поднесени венци и цветя от областната управа, общината, от военния гарнизон, от политически партии, обществени организации и граждани.

IMG_0978 IMG_0981 IMG_0990 IMG_0997 IMG_0998 IMG_1007 IMG_1010 IMG_1023 IMG_1028 IMG_1031

 

About the Author :

Leave a reply