Трима от новите заболели от коронавирус са контактни на починалия пастор от Козарево

Ямбол, 23.06.2020

Трима от новите заболели от коронавирус са контактни на починалия пастор от Козарево, научи „Делник“ от д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ – Ямбол.

Двамата от Тенево са мъже, участвали в евангелистката сбирка в Перущица, които са пътували в един автомобил на отиване и връщане с починалия пастор от Козарево.

Третият случай е на жена от Зимница, която е контактна на съпругата на пастор Иван Иванов.

Другите двама заболели са от Бояджик и те нямат връзка с пастора. Те са семейство, работят във фирма „Градус“ и са изследвани от работодателя си.

И петимата новозаболели са на домашно лечение, установени са контактните им лица и те са поставени под карантина.

Общо 178 са диагностицираните случаи на Ковид 19 в Ямболска област, съобщи още д-р Генчева. От тях 37 са на домашно лечение, трима са хоспитализирани, като един от тях е в Ковид – реанимация. Излекуваните вече са значително повече от активните случаи – 111. Починалите са 19.

Под активна карантина са 292 души в цялата Ямболска област, на 3380 карантината е изтекла.

От община „Тунджа“ съобщиха, че ще предприемат дезифекциране в двете села с открити положителни проби, като ще включат и детските градини.

Починалия пастор Иван Иванов от Козарево е на 45 г., но е имал нелекуван диабет. Той се е изследвал сам за коронавирус, първоначално е приет за лечение в частната болница „Св. Йоан Рилски“ – Ямбол, защото до 18 юни Инфекциозно отделение на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ беше затворено за дезинфекциране. Когато състоянието му се е влошило, е настанен в Ковид – реанимацията на ямболската държавна болница, където е починал на 19 юни. Съпругата му също е положителна и заради наложеното домашно лечение и карантина дори не е успяла да присъства на погребението и да го изпрати в последния му път.

Иван Иванов беше дългогодишен здравен медиатор в община „Тунджа“, част от Местната активна група и пастор в църквата “Царски деца” в Козарево. „Иван беше сърцат и всеотдаен мъж, който работеше за нашата община“, коментира тунджанският кмет Георги Георгиев, който изрази съболезнование към близките.

Ситуацията с коронавируса в Ямбол се е успокоила, но нищо не е приключило, коментира още д-р Генчева. Тя призова хората да продължат да бъдат дисциплинирани и да спазват епидемиологичните мерки, за да се предпазват сами.

About the Author :

Leave a reply