Трима от заразените с коронавирус са лежали в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София

Ямбол, 24. 04. 2020 г.

Трима от ямболските пациенти, заразени с коронавирус, са лежали през април в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София. Това стана ясно на пресконференцията на Областния медицински щаб, която дадоха областният управител Димитър Иванов, д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ – Ямбол и д-р Димитър Рунков, прокурист на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ след обявяването на седем души с положителни проби за Ковид – 19 в Ямболска област. Шестима от тях са настанени в ямболската болница, седмият – съпругата на мъжа от Зимница, ще се лекува в домашни условия. На практика болните са три семейства и един пациент, съпругата на когото не се е заразила.

И тримата пациенти са с онкологични заболявания.

Първият  – мъж на 65 г. от Ямбол, е приет на 17 април в болницата. Той е с пневмония и е в най-тежко състояние  – на кислородна терапия, но все още не се налага да бъде интубиран.

Вторият – мъж на 58 г. от с. Окоп е настанен днес в ямболската болница.

Третият – мъж на 73 г. от с. Зимница, също днес е постъпил в болницата.

Установени са контактните им лица, извършена е дезинфекция в селата Окоп и Зимница.

Под карантина заради заразените пациенти са поставени общо 31 души. 14 са били контактните на първите двама заболели. 10 са били на второто семейство от Ямбол, на пациента от Окоп контактните са 5, а на семейството от Зимница – 2. От тях се изследват само тези, които проявяват някакви симптоми.

Областният управител предупреди гражданите да проявяват дисциплина и най-вече да се пазят сами. Роднините на единия заразен отишли да го видят заедно с децата, като се върнал от болницата, и сега всички са под карантина. Направени са им тестове, които са отрицателни.

От РЗИ – Ямбол са се свързали с УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София, за да поискат списък на ямболски пациенти, лежали в болницата, а областният управител е изпратил искане до Националния щаб да им предоставят списък на лекувалите се от Ямбол пациенти в софийски лечебни заведения, в които има установени случаи на коронавирус и с доказани вътрешноболнични инфекции и да ги уведомяват, когато напускат болниците.

Д-р Лиляна Генчева съобщи, че общият брой на карантинираните от началото на март досега е 1470 (увеличение с 30 за 3 дни), като от тях в активна карантина са 262 души, а в изтекла – 1208.

Четвъртата пациентка с коронавирус – жена на 61 г. от Ямбол, съпруга на третия заразен, е работела в банка, в която също е извършена нужната дезинфекция.

В Инфекциозно отделение на ямболската болница са настанени 9 пациенти, шест от които с доказана проба за Ковид 19, очакват се резултатите от 7 проби, съобщи д-р Димитър Рунков.

Досега са направени 209 проби (с 15 повече за 3 дни). Две от пробите, които се очакват, са на първите двама пациенти с коронавирус – на 36-годишния мъж се очаква втора положителна проба, за да бъде изписан, а на 39-годишната жена, с която живее, се чакат резултатите от първа направена проба, за да се установи дали е оздравяла.

В Инфекциозно отделение има още един пациент, който е лежал в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски“ – София, за когото се очакват резултатите от PSR – тест да се установи дали и той не е заразен.

Добрата новина е, че пробите на изследвания медицински персонал ., са отрицателни. Изследвани са трима лекари, 7 медицински сестри, 7 санитарки от Инфекциозно отделение и лекари и сестри от Рентгенологично отделение, които са изследвали болни от Ковид-19.

На пресконференцията беше съобщено, че здравното министерство се е ангажирало да финансира закупуване на нов рентген за нуждите на ямболската болница, но това ще стане до два месеца.

Областният управител призова гражданите да продължат да спазват епидемиологичните мерки. „Само с дисциплина можем сами да си помогнем тази зараза да не се разрасне“, каза още областният управител и успокои хората да не се паникьосват, защото здравните власти са предприели всички предпазни мерки.

About the Author :

Leave a reply