Трима милионери са декларирали доходите си

DSC00067aТрима ямболлии са декларирали доход над 1 млн. лева за миналата година в подадените декларации като физически лица. Единият от тях е посочил доходи от близо 2,7 милиона лева като едноличен търговец. Другите двама заможни жители на областта са реализирали печалбите си комплексно – от трудови правоотношения,  като еднолични търговци и от друга стопанска дейност. Тримата общо са заработили над 5 милиона лева през 2013 година.

Само 147 души в страната са обявили над 1 млн. лева доход за 2013 г. Общо те се заработили 305 млн. лв. През 2012 г. милионерите бяха с 20 повече -167, а в сравнение с 2011 г. клубът на богатите е намалял с 48 души, когато те бяха 205. Тазгодишната класация на богаташите води 61-годишен бургазлия, обявил 13,6 млн. лв. от продажба на земя. Следва го столичанин, обявил 7,8 млн. лв., от които 145 000 лв. от заплата, а останалите – от продажба на имущество и от стопанска дейност. Най-успешният едноличен търговец е варненец, който от стопанска дейност е с печалба 5,8 млн. лв. 1/3 от заможните са мениджъри, останалите 2/3 – предприемачи.

Данъчната кампания е преминала при добра организация, нараства броят на лицата, които са предпочели да подадат данъчната си декларация чрез алтернативните начини – по електронен път или по пощата. От НАП – Ямбол поясняват, че ако данъчното задължение не е било платено до 30 април, за всеки ден просрочие се начислява лихва. Размерът на лихвата се определя като към основния лихвен процент на БНБ за просрочения период се добавят още 10 процента. Какъв е точният размер на задължението, всеки може да провери дистанционно, чрез сайта на Националната агенция за приходите, ако притежава ПИК код. Вече над 3 000ямболлии използват тази безплатна електронна услуга на НАП. Тези, които не притежават такъв код, трябва на място в салона за обслужване на НАП – Ямбол на улица „Кабиле” № 1 да направят справка за точния размер на начислената лихва, ако не са платили в срок дължимия данък.

 

About the Author :