Трето издание на „Есенна ямболска трапеза” в читалище „Зора-1945”

P1290008Третото издание на вкусния кулинарен празник „Есенна ямболска трапеза” се проведе  за трета поредна година в арт салона на Народно читалище „Зора”. Ароматната надпревара е организирана от читалището със съдействието на община Ямбол.

Основните цели на „Есенна ямболска трапеза” са популяризиране на традиционните ястия от богата ямболска кухня и продължаване нишката на кулинарните традиции между поколенията. В тази връзка, до края на календарната година читалище „Зора” подготвя издаването на готварска книга с рецептите от трите издания на празника.

P1290062Тази година менюто на състезанието включваше гьозлеми, чушки в доматен сос, пълнени чушки с ориз или боб и домашен сладкиш с есенни плодове, предварително приготвени в домашни условия. Жури в състав: председател -Нина Божилова, собственик на фирма „Виена стил”, известен в страната сладкар и член на читалищното настоятелство на „Зора-1945”, членове – Иван Иванезов, кулинарен експерт и преподавател в Професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм-Ямбол, Екатерина Богдева, библиотекар в читалището.

P1290067Вкусови качества, придържане към автентичната ямболска рецепта и оригиналност при поднасяне на блюдото бяха критериите, по които бяха оценявани ястията от журито.

В тазгодишното издание на празника участваха шест отбора по трима майстор-готвачи от пенсионерските клубове „Христо Ботев”, „Георги Дражев”, „П.К. Яворов”, „Хале”, Дом стари хора. P1290082По традиция, специално участие в кулинарния празник взе и отборът на Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм-Ямбол.

И тази година хората от третата възраст показаха, че освен да работят и готвят, умеят и да се веселят. Докато журито дегустираше специалитетите и записваше оценките, участниците в „Есенна ямболска трапеза”се забавляваха с нарочно подготвената за този ден художествена програма, състояща се от  народни и стари градски песни, хумористични задявки и танци.

P1290071Компетентното жури класира на първо място отбора на ПК „Георги Дражев”. На втора позиция останаха състезателите от Дом за стари хора „Св. Архангел Михаил”, а трети се класираха кулинарите от ПК „П.К.Яворов”. Специалната награда по традиция бе присъдена на отбора на  Професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм, който се представя извън конкурсната програма. Всички участници получиха грамоти за участие и юбилейния сборник на НЧ „Зора-1945”, който е издаден по повод 70-та годишнина от създаването на читалището, а призьорите бяха отличени с кулинарни книги и дипломи.

P1290095

 

About the Author :