Трети незаконен отказ на община Ямбол да предостави обществена информация на общински съветник

marieta-sivkovaРезултатът от отминалите президентски избори бе предопределен от усещането на всички за липса на справедливост. Така коментираха социолози и политолози. Съпротивата на всички ни срещу лъжата, наглостта и безочието на управляващите, намери израз във вълна от подкрепа за предложената ни промяна.

И докато на национално ниво сякаш има раздвижване на облаците, не така е в Ямбол. Това, че сме провинция, е ясно, но това, че управляващите в Ямбол продължават да ни мислят за втора ръка хора и се отнасят с нас като с малоумници – това не го разбирам.

Преди четири месеца поисках от кмета на община Ямбол да получа изготвеното Конструктивно обследване на Безистена. То бе възложено от общината и разплатено със средства от  общинския бюджет в размер на 18 000 лв. Притеснения, че в него се съдържа информация за проблеми със сградата, възникнаха след изказването на кмета на една от сесиите на Общински съвет. Фактът, че кметът е възложил изработването на това обследване, показва, че  има съмнения за проблеми с извършения ремонт. Сигналите в медиите и прокуратурата от представители на строителната гилдия също засилват съмненията, че може да има опасност за живота и здравето на хората от ползване на сградата. Желанието  да се запозная със становището на изтъкнат наш професор  от Университета по архитектура, строителство и геодезия – София и неговото мнение за стабилността на сградата и конструктивните и проблеми, след извършения ремонт с европейски средства, намери израз в искане за предоставяне на информация по Закона за достъп до информация. Желаех да се уверя и да получа сигурност, че сградата е безопасна и няма проблеми при нейната експлоатация.

Необяснимо за мен – получих отказ. Скандално е, защото, ако всичко е наред, защо ще крият обследването. Заведох дело в Административен съд – Ямбол, за да получа достъп до този документ. Преди три дни съдът излезе с решение и община Ямбол следва да предостави конструктивното обследване на Безистена. В доводите се акцентира, че това е паметник на културата с национално значение, и че една от целите на Закона за достъп до информация е повишаване на прозрачността и отчетността на органите, какъвто е община Ямбол. Справедливостта възтържествува!

Това е третото дело, което печеля срещу отказ на община Ямбол да предостави публична информация. Наглостта, която демонстрират някои  от неграмотните и некомпетентни служители в община Ямбол, нарушавайки правото ни на достъп до информация, е скандална и заслужава широка обществена разгласа. Недопустимо е да се отказва информация, особено когато тя е свързана с опазване на живота на хората и тяхната сигурност.

Оказва се, че исканата информация, която е в полза на гражданите, не само е отказана несправедливо , но и НЕЗАКОННО.

http://adms-yambol.org/files/spravki/0061d816/189a3116.htm

инж. Мариета Сивкова

Общински съветник в Общински съвет Ямбол

About the Author :

1 Comment to “Трети незаконен отказ на община Ямбол да предостави обществена информация на общински съветник”
  • ЕЛЕНА
    November 23, 2016 - Reply

    АМА ВИЖ БЕ МИЛА ТОЙ ЗНАЕ ЛИ КАКВО Е ТОВА КОНСТРУКТИВНО ОБСЛЕДВАНЕ МОЖЕ И ДА ТИ ГО Е ДАЛ КАТО НЯКОЯ КАТО НЯКОЯ СТОМНИЧКА ИЛИ ДЕЛВИЧКА ОТ МУЗЕЯ АМА АКО НЕ ЗНАЕ КАКВО Е ЗАЩО МУ СЕ СЪРДИШ ИДИ СИ ГО ВЗЕМИ А МОЖЕ И ДА НЯМА ТАКОВА КОНСТРУКТИВНО ОБСЛЕДВАНЕ !

Leave a reply