Трети ден извънреден живот за стадото на баба Дора в с. Шарково, омбудсманът настоява за европейски обезщетения

516008Стадото на баба Дора в с. Шарково оцеля още един ден, протестиращи го пазиха цяла вечер, за да ме могат рано сутринта ветеринарните специалисти да ги изненадат, но те дори не се опитаха, нямаше и засилена полицейска охрана.

На място пристигна и омбудсманът Мая Манолова, за да разговаря със засегнатите животновъди в село Шарково.  Баба Дора й заяви, че любимото й име е Мая и е кръстила една от козичките си така. Омбудсманът заяви, че след като животновъдите са спазили всички европейски критерии за отглеждането на животните си, е редно да получат европейски обезщетения.

7-21Омбудсманът ще настоява служителите от министерството на земеделието да посетят на място фермерите и да приложат индивидуален подход при определяне размера на обезщетенията за всеки един стопанин. Тя посъветва животновъдите да си търсят правата, включително и да заведат колективна жалба в Страсбург.

Самите животновъди заявиха, че са недоволни от предложената цена от министерството от 190 лева и настояват обезщетението за умъртвено животно да е триста лева.

37196245_1674053339374132_2876120868331716608_n“Днес в ямболското село Шарково, където стада от овце и кози бяха убити заради чумата, се убедих на място, че основни права на стопаните са нарушени, написа във фейсбук профила си Мая Манолова и допълни: “Става дума за това, че хората не са информирани, а решенията се вземат без да е ясно кой решава, какво решава, защо се решава, какви са последиците и какво ще бъде обезщетението.
Не мога да си обясня как може да се пристъпи към подобни стъпки, без подробно да се обясни на хората как ще се процедира – само болни животни ли избиват или и здрави.
Хората имат право на добро управление, а доброто управление означава, тези които сме избрали да ни информират какво правят.
Ще напиша препоръка на министъра на земеделието Румен Порожанов, ще се срещна лично с него и ще настоявам да мобилизира експертите си, да ги прати на място, за да направят конкретна, индивидуална оценка на всяко пострадало домакинство, оценка на убитите животни.

37193427_1674053236040809_7010092689630691328_nИма протоколи с много ясна информация колко от животните са убити, ще настоявам да се възстанови стойността на убитото животно и на отнетия поминък, на пропуснатите ползи, защото в противен случай регионът е заплашен от обезлюдяване.
Хората са прави, щом стопанствата им отговарят на стандартите на европейските директиви, би следвало и размерът на обезщетението им да отговаря на тях, за да има наистина равностойно и справедливо обезщетение.
Стопаните са в абсолютното си право да настояват за минимум 300 лева за убито животно и да не приемат обезщетение от 190 лева, защото тук става въпрос не просто за поминъка им, а за човешко достойнство и надежда да продължат живота си напред”.

About the Author :