Тревога за гроздовата реколта

DSC00750Основната мъжка тема за разговор тези дни в стралджанско е една – състоянието на лозята  и  провалената гроздова реколта. Много често по пътя към местността „Пясъка” в града  може да се видят лозари, тръгнали да пръскат с надеждата, че ще спасят  мискета. Но на връщане повечето от тях са си отново помръкнали. Търсят помощ от стари  и опитни стопани, споделят с агрономи, беседват надълго и нашироко и при купуване на поредните адски дози препарати, с които се заформят всякакви коктейли. И от незнание или недочуване на правилните съвети, вместо добро за лозето, случва се още по-лошо.

Има, разбира се, и други примери. Стефан Сотиров от Атолово е един от традиционните местни лозари. Собственик на лозе  край Стралджа. Грижи се и за друго, новосъздадено в собствения  двор. Твърди, че есента ще се поздрави с добра гроздова реколта. Причината за личния му успех, според него самия ,  се крие в редовното и правилно пръскане с точните препарати.  В съседното с.Лозенец, където има новосъздадени  лозя с традиционни и с модерни сортове грозде , съобщават  , че за сега запазват устойчивостта на  Шардоне, Мускат и Мискет, повече са грижите за Мерлото и другите червени сортове. Защото  маната работи коварно и постоянно. Пълзи и заема все по-големи територии. Според  опитните стопани проблемите идват от аномалии в температурите. Горещините през деня се сменят от твърде ниски нощни температури. А на маната й трябват освен влага и температура около 20 градуса, за да се разшета. В района тази граница  се превишава  два пъти в денонощието. Кой да е виновен  тогава за грижите на лозарите от района? Няма да  са нито извънземните, нито пък контраразузнаването, както се шегува един от местните зевзеци. Майката природа е тази, която определя  годината  като много лоша. И това е!

Още от май честите  и обилни валежи наистина  не дадоха възможност нито едно от пръсканията с най-различни препарати да изиграят ролята си и  в първите дни на юли листата на асмите започнаха да капят като че ли навън е есен. Зелените гроздаци прогресивно потъмняват и падат, създавайки обяснимо напрежение сред стопаните. Не устояват на природните изпитания и  уж по-суровите черни сортове, които според някой  не се нуждаят от обилно пръскане. В района на лозята днес очите трудно може да попаднат на лозе, което изглежда прекрасно.  Всичко това са индикации, че бузум няма да има, поне така както си го знаят стралджанци,  а  бъчвите, за ужас на любителите на мискета ,  може да останат сухи.

Свършеното до момента от най-упоритите доказва със сигурност едно – ако все пак гроздето се задържи  и стигне до узряване, то цената му ще е твърде висока, за разлика от миналата година с обилна реколта и обидно ниски цени. Трудно ще се намират количества, които да задоволят желанието за подготовка на домашното вино и ракия. От сега се правят сметки как ще се пласират количествата от мускатова и мискет, запазени от предходната реколта. А има тарикати, които вече вдигнаха цените на литър от домашните елексири.

 

Надя ЖЕЧЕВА

About the Author :