Трапезните издънки на ГЕРБ

Моя Ямбол четеНито един суджук не стигнал до премиера Борисов, но и изнудваният в Добрич бизнесмен май не се усъмнил особено, че стоката се изисква, за да бъде дарена на лидера на ГЕРБ. Самият народен представител от герберите не е притеснен – левите му имали карез, затова го топнали.

Отляво пък си имат Манол Генов, народният представител, който обича да купува гласове. Уж дясната ГЕРБ се приближи отново до уж лявата БСП, нищо чудно – парите не миришат.

Между тях тия дни се появи отново Корпоративна търговска банка, и всеки иска да изрита топката по-далеч от своето поле. И по-далеч от Делян Пеевски, държащ ключа към много от разгадките в този скандален финансов епос.

ГЕРБ рита топката към периода, в който бе на власт правителството на Пламен Орешарски, забравяйки, че при управлението на ГЕРБ и Борисов бе разцветът на Цветан Василев и неговата банка, че именно тогава бизнесменът бе избиран на два пъти за Мистър Икономика.

От частно списание, да, но всички знаем, че частните издания следват линията на управляващите почти на сто процента. И че Бойко Борисов също е поздравил Мистър Икономика. А сега? Сега и ГЕРБ не искат да го припознаят, само слагат смешно-тъжния епилог, чрез думите на Менда Стоянова, че „паричките изчезнаха”.

„Паричките изчезнаха”, това упражнение, и друг път съм го писал, бе отработено най-напред,, в периода 1991-1992 година, в Ямболска търговска банка, която раздаде три милиарда лева, надвишавайки многократно кредитния си таван. И постави тогава под угроза ликвидността на цялата ни банкова система.

И ония парички  изчезнаха  без следа, и без никой да влезе в затвора, макар че само стария Фатих бе получил близо 800 милиона лева за фирмата си „Сунимекс”. С около 200 милиона по-малко получи управителя на ямболската фирма „Техностройинженеринг”Стоян Проданов. Той бе и единственият в цялата гигантска афера, който бе прибран в ареста на улица „Развигор”в столицата. След  дълголетно  размотаване обвиненията  срещу  Проданов  се изпариха, като това  стори софийската прокуратура. Другите прокуратури в България бяха обявени от Стоян Проданов за дружества с ограничена отговорност…

Малкия Фатих го убиха в суперлуксозната му кола на едно кръстовище в столицата, така и не разбраха кой е извършил убийството.

Корпоративна търговска банка е донесла загуби за два милиарда лева, твърдеше тия дни един финансов специалист. Странна работа, защото Бойко Борисов обяви, че няма загуби за държавата. Всички банкери пък бързо-бързо заявиха, че банковата ни система е изключително корава. След като огромна сума се е стопила, как банките продължиха да бъдат толкова яки, е въпрос , на който не искат да отговарят.

При тези милиарди левове, изпарили се от КТБ, аферата със суджуците в Добрич е детско занимание, но поразително подхожда на манталитета на доста от активистите на ГЕРБ, които бродят из страната като децата на лейтенант Шмид. Или почти като тях, защото, за разлика от ония деца, хората на герберите са на високи постове в партийната йерархия. И не само в нея.

Суджукът мило ни праща и към народопсихологията – колко пирове в народните песни и в лириката са минали под знака на препечения деликатес , колко руйно вино се е ляло, колко пот е хвърляна през вековете.

Защо да нямат и герберите, и на провинциално, и на централно равнище, своите софри, тип Силистра йолу? Митологията носи какво ли не за техните вождове, като например версията, че премиерът  Борисов  често-често прескача  в местността  Ормана край Ямбол, където в хотела на Горското стопанство се вихрят люти гуляи. Въпреки че никой няма и една снимка за доказателство от тия трапези, градът бърбори на тази тема. Хиляди навярно и свирепо тъгуват, че не са призвани от премиера да му държат ибрика край река Тунджа.

Каквото и да си говорим тия дни, имаме среща с две гениални изпълнения. Първото е със световен размах, в изпълнение на Цветан Василев и компания, второто е на битово, махленско равнище, но има също свое майсторско изпълнение в лицето на добричкия депутат от ГЕРБ.

Ако беше спретнал софричка  в стаята на парламентарната група на партията си, активистът от Добрич имаше шанса да въвлече почти всички депутати от партията си.

И тогава няколко килограма суджук можеха и да поставят в партер третото правителство на Борисов…

Борислав Ненов

About the Author :