Традиция със 151-годишна история

???????????????????????????????За 151-ви път на 1 август 2016 година се проведе традиционния Илинденски събор в село  Дряново. И тази година площада на малкото село Дряново трудно побираше всички хора, дошли от близо и далеч.

„Вълнуващо е да видя площада на с. Дряново, изпълнен с хора, които съхраняват и почитат нашите ценности. Вашето присъствие тук ми дава увереността, че Илинденският събор ще пребъде и след нас, щом в сърцата ни гори любов към българското! Днес почитаме един от най-великите праведници- Свети пророк Илия. Нека винаги да закриля с. Дряново! Нека ни дари с небесното си покровителство и пази плодородната ни тунджанска земя от суша, градушка и пожари!“ С тези думи кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев приветства гостите на 151-я Илинденски събор в село Дряново.

???????????????????????????????Събора откри кметският наместник на Дряново Мария Иванова. Отново големият площад на малкото китно тунджанско село се изпълни със стотици жители и гости, заели места около масите и пъстрите сергии.

Гости на събора бяха заместник-кметовете Станчо Ставрев и Георги Чалъков, секретарят на общината Андон Кръстев, общински съветници, представители от общинската администрация, кметове и кметски наместници.

Празничната програма започна с танците на детският танцов състав към ОДЗ „Кольо Тенев“ и танцов състав „Пандъклийчета 2006“ при народно читалище „Просвета – 1910“, село Тенево.

???????????????????????????????Поздрав с песни отправиха самодейките от вокална група „Ретроакбунарки“ при НЧ „Никола Йонков Вапцаров“, с. Генерал Инзово. С динамични и разнообразни танци, момичетата и момчетата от танцов състав „Акбунарци” при Народно читалище “Н.Й.Вапцаров” с. Генерал Инзово зарадваха събралите се на площада в Дряново. Площадът на селото се оказа тесен за дългите вити хора, на които се хващаха представители от различни поколения.

Народната певица Нели Танева и музикална формация „Настроение” продължиха народните ритми, подхванати от инзовци, докато настъпи времето за празничната заря, осигурена от община „Тунджа”.

Кръшните български хора, под ритъма на българската народна музика продължиха до късно през нощта.

???????????????????????????????Съборът, посветен на пророка Свети Илия, който е закрилник на село Дряново се чества в селото от 1865 година. Организатори на Илинденския събор са община „Тунджа”, кметското наместничество и читалището в с. Дряново. В този мащаб той е възстановен през 2004 година по инициатива на тогавашния кметски наместник Марияна Василева. И тази година светецът се оказа благосклонен към жителите и гостите на селото – изпрати им приятна и спокойна, топла августовска вечер.

DSC01000 ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

About the Author :