Традиция за почит на просветните и културни дейци

IMGP9833По утвърдена отдавна традиция и тази година, в навечерието на най-извисения празник на славянското просвещение и култура – 24 май, се състоя тържествена среща между кмета на община Болярово Христо Христов, преподаватели, възпитатели, училищни ръководства, председатели и секретари на читалищата от общината, дейци на културата. Тя е израз на почит и признание за техния труд от страна на общинското административно ръководство и персоналното отношение на г-н Христов към действащите на културно-просветния фронт деятели.

Срещата беше открита от София Минева, главен експерт „Хуманитарни дейности“ в общината. Тя припомни повода за срещата – неуморната работа на тези така важни образователни и културни деятели, които полагат основата на всеки един и благодарение, на които са съхранени писмеността и духовността.

Последва поздравление на общинския кмет към присъстващите в изискания, просторен и уютен бар-ресторант „Странджа“, поканени на среща-коктейл, където присъства и секретарят на общината Мария Чанева. Топлота и искреност лъхаше от думите на г-н Христов, уважение и трогателна IMGP9839признателност към усилията, полагани от тези хора ежедневно, ежечасно… Затова той ги увери, че в лицето на общинското ръководство ще имат и занапред надежден и добронамерен партньор в своята благодатна, но нелека работа. Той подчерта и задоволството си от работата на училищата и детската градина по двата проекта, по които се работи успешно в момента.

Г-н Христов връчи награди и грамоти на: Калина Гюрова (директор на ДГ „Здравец“- гр. Болярово: за добър управленски подход и организация на образователната среда, личен принос за методическо обогатяване на учителската колегия, създаване на добър педагогически опит и традиции в образователната институция), Дора Карагьозова (директор на ОУ „Стефан Караджа“ – с. Стефан Караджово: за доказан професионализъм, всеотдайност, добър организационен опит в цялостната учебно-възпитателна дейност), Васил Гаджуров (директор на СУ „Д-р Петър Берон“ – град Болярово: за издигане престижа на учебното заведение и съществен принос за развитие на образованието в община Болярово), Мара Христова (ръководител на двете женски певчески фолклорни IMGP9844групи към НЧ „Възраждане -1912 г.“ – град Болярово: за значителен принос за развитие на художествената самодейност и съхраняване на песенното фолклорно наследство на родния край ).

Наградените благодариха за признанието и изказаха увереността си, че общинския кмет ще продължи да ги подкрепя и да милее за образоването и културата, както го е правил през всички тези години.

Приветствие поднесе и Димитър Дичев, бивш и дългогодишен директор на училището в село Стефан Караджово.

А после се виеше хоро след хоро – в различен ритъм, но и с постоянно настроение – празнично!

И нека традицията продължава, съживявана ежегодно, под знака на признанието!

IMGP9818 IMGP9828 IMGP9834 IMGP9859

Лора Величкова

About the Author :

Leave a reply