Традиционният събор на Денница след години отново събра жители и гости на селото

IMG_4138На 28 септември 2019 година в Денница се проведе традиционният събор на селото. След дълго време, по желание на жителите на селото и хората с родови корени оттук, тази традиция бе възвърната именно през тази година, в която се отбелязват 85 години от преименуването на селото в Денница (древните българи са наричали Денница планетата Венера, на името на славянската богиня на луната и звездите, деня и нощта и др.) от турското дотогава име Гюндюзлери, чийто буквален превод от турски означава „слънцето изгря“. Преди 85 години е изграден и църковния храмът в селото „Свети Пророк Илия“. Тогава жителите му са били 579, а през 1946 г. достигат и 690., а днес са около 60 души.

IMG_4126Гостите на събора запалиха свещичка за здраве в църковния храм. Жителите на селото от години се надяват е техния храм да бъде обновен, защото е видно, че се нуждае от ремонт. Радващо за тях бе, че именно в този ден бе поставено началото на събиране на средства за това.

Кметският наместник на селото се обърна с поздрав към жителите и гостите. Желанието да се възвърне традиционният събор е изпълнено и всички са отново заедно, за да се веселят, сподели развълнувана тя и селото отново е огласяно от песни и детския смях. Благодари сърдечно на общинското ръководство за помощта това да се случи както и на останалите дарители, без които този празник нямаше да бъде факт. А те са: община Болярово, фирма „Сатко“ – град Ямбол, земеделският производител от село Стефан Караджово Николай Димов, Иван Караколичев (село IMG_4149Денница), Апостол Стоянов (село Денница), семейство Христови (село Камен връх), Маринка и Бойчо Сачанови (село Камен връх), фирма „Зита Ко“ ООД с управител Здравка Панайотова, земеделски производител от село Симеоново.

Сред гостите на земляческата среща бе заместник-председателя на Народното събрание и народен представител от Ямболска област Кристиан Вигенин. Той пожела на всички да имат все такива хубави поводи за веселие и сподели с тях, че ще се включи с дарение за църковния храм, защото вижда,че е нужно неговото обновяване и вярва, че и други ще се включат в тази инициатива.

Първото дарение бе от дългогодишният кмет на общината (и настоящ кандидат) Христо Христов. Той също се обърна към събралите се на празника и изказа задоволството си от осъщественото IMG_4172желание на жителите на селото отново да имат свой събор. Искрено се надява и като дългогодишен кмет, и като гражданин, църковния храм да бъде ремонтиран и съхранен. За съжаление на няколко пъти не е бил одобрен проектът, затова днес се поставя началото на кампания за събиране на средства и той също се включва в нея, дори дарява първите средства. Искрено вярва, че ще се намерят благородни хора, които също ще се включат.

Сред гостите на празника бяха и председателят на Общински съвет – Болярово Атанас Дженков, общински съветници, кметове и кметски наместници от съседни населени места, представители на общинската администрация, кандидати за общински съветници от различни политически сили.

IMG_4196Поздрав към всички отправи Пенка Стоянова, която изпълни няколко народни песни, изпълнявани някога тук от майка й Елена Георгиева Гърджилова от село Денница, от чието рождение се навършват 100 години. Поздрав към жителите и гостите на Денница бе и възстановката на типичната селска българска седянка от гостите от Камен връх, водеща на която бе отново Пенка Стоянова. Интерес предизвика и надиграването на участниците и представянето на традиционната тронска носия.

Групата за автентичен фолклор „Болярка“ при НЧ „Възраждане“ – град Болярово също поздрави гостите на празника с няколко свои изпълнения. Талантливите самодейки имаха в същия ден участие в град Ямбол, но въпреки всичко успяха да се включат в празника на приятелите си от Денница, сред които е кметския наместник Димитрина Хаджиева.

На всички гости на събора бе раздаден курбан за здраве, осигурен от община Болярово. За доброто настроение на празника се грижеха оркестър „Преслав“ – град Ямбол със солистка Таня Чирпанлиева. Млада дама, с корени от селото също поздрави гостите на събора с талантливите си изпълнения, пожелавайки на всички отново да бъдат заедно догодина и още дълги години.

IMG_4108 IMG_4118 IMG_4201 IMG_4258 IMG_4271 IMG_4281

Лора Величкова

About the Author :

Leave a reply