Традиционна пролетна изложба на гоблени в “Зора”

2На традиционната пролетна изложба на гоблени в Арт салона на читалище “Зора” в Ямбол тази година 24 гобленари представиха 62 свои изделия. Експозицията беше открита снощи, 21 март 2019 г. Сред участниците са и две дами от Стара Загора, двама младежи – момче и момиче, момчето е с увреждания и е от Защитено жилище и едно дете.

Експозицията беше открита от Татяна Йовчева, вдъхновител на първата изложба и куратор на настоящата. Самата тя освен с гоблени, участва и с колекция прекрасни бродирани бижута. “Тази година в изложбата са представени повече големи гоблени, ползвани са различни техники – има българска бродерия в рамка, гоблени с мъниста, с панделки. Участват гоблени на различни фирми: “Милена стил”, “Ланарте”, “Риолис” и др. Има прекрасни пейзажи, женски образи, цветя, гоблени на животни…”, коментира Татяна Йовчева.

14На всички гобленари организаторите подариха цвете и диплом за участие. Събитието беше наситено с много настроение, красота и позитивизъм. Майсторите на гоблени обменяха помежду си опит, впечатления, споделяха искрения си интерес какво са създали техните колеги по хоби.

За най-младите участници организаторите бяха приготвили подаръци – разбира се, отново комплекти за бъдещи гоблени. 1Това са: Златина Желева – първата малка участничка на първата изложба,  Петър Добрев от Защитеното жилище за младежи и най-малкият създател на гоблен – четвъртокласникът Димо Йовчев. Своя първи гоблен “Неблагодарната мечка” по българска народна приказка, който показва на изложбата, Димо е изработил за две седмици. Ушит е с кръстат бод, а създаването му е било трудно, споделя момчето. Димо вече е решил кой ще бъде и следващият му гоблен: той ще изобразява отново животно – бивол. Интересно ми е да шия гоблени, научих се покрай мама – гледах я и ми струваше много забавно, казва момчето. Той е направил и магнит, избродиран с калинки.

13Участници в експозицията и гости бяха поздравени с две прекрасни изпълнения на вокална група “Пятница 13” към читалището. Събитието приключи с почерпка за всички присъстващи и приятна раздумка.

Изложбата на гоблени е седмата по ред, която се провежда в  читалище “Зора”. Стремежът е всеки път да има нещо ново, различно, но най-същественото е, че тя е място, където ямболските гобленари имат възможност да покажат своите творения. Миналата година бе организирана като самостоятелна изложба на сътвореното от Татяна Йовчева. Година преди това темата бе “Моят любим гоблен”.

3 6 7 8 9 10 11 12 15 554524101_352550632030008_4429626572407832576_n

 

About the Author :