Традиционната “Коледна изложба”-2018 събира търсенията на ямболските художници

IMG_5418Традиционната “Коледна изложба”-2018 беше открита снощи, 7 декември, в Художествена галерия “Жорж Папазов” в Ямбол. Тя събира на едно място творческите търсения на художниците от Ямбол и региона, а и предразполага към равносметка и анализ на отминаващата година. “Коледната изложба” е и повод артистите и техните почитатели да се съберат заедно в навечерието на празниците, да общуват помежду си. Тя е и възможност всеки, който желае, да избере от тук красив и позитивен подарък за обичаните хора.

Директорът на галерията Петко Йорданов, подчерта при откриването, че за да се случва наситеният на събития в сферата на изобразителните и приложни изкуства живот в Ямбол, заслуга имат приятелите на Художествена галерия IMG_5382“Жорж Папазов”, самите художници – голяма част от тях присъстваха в залата, както и екипът на галерията, към  когото той отправи специални благодарности.

Петко Йорданов обеща да не прави обичайните равносметки, но не пропусна да отбележи, че през тази година редом с големите изложби, включително “Светлината” – също представяща художествените търсения на местните творци, ХГ “Жорж Папазов” направи запомняща се изложба и в Националната галерия в София, която беше забелязана от хората на изкуството.

IMG_5385Що се отнася до настоящата “Коледна изложба”-2018, той я определи като много силна. В нея присъстват повечето имена на ямболските артисти, диапазонът на възрастовата граница е много голям – от доайена на ямболското представителство на художниците Коста Стоянов до най-младите. Преобладаващото мнозинство са обаче основната генерация на художниците от средното поколение – всеки със собствен почерк и присъствие. “Контактувайки с картините и самите артисти ще се заредите положително и ще посрещнете Рождество Христово с много позитивна енергия и любов”, бяха думите, с които Петко Йорданов се обърна към присъстващите.

Заместник-кметът на община Ямбол Илияна Бицова подчерта, че това е ден IMG_5393на откриване на различни неща в Ямбол – часове преди изложбата бяха открити втората част от обновената улица “Раковски” и централната градинка в града. “Възхитена съм от това, което вие творите! Позитивното във вашия живот да бъде споделено! Споделяйте любовта помежду си!”, се обърна тя към творците и почитателите на това, което те създават.

Петко Йорданов с гордост припомни, че галерия “Жорж Папазов” има приятели от сферата на различните изкуства, тук се провеждат премиери на книги и концерти. Специален подарък за всички присъстващи бяха музикалните изпълнения на тенора Георги Динев и на певицата Цветомира Гицова – изпълнения, които пренесоха гостите на събитието в атмосферата на предколедното настроение.

IMG_5375 IMG_5376 IMG_5386 IMG_5387 IMG_5390 IMG_5404 IMG_5406 IMG_5408 IMG_5409 IMG_5411 IMG_5412 IMG_5414 IMG_5416 IMG_5417 IMG_5419 IMG_5420 IMG_5423

 

 

About the Author :

Leave a reply