Традициите на Трифон Зарезан пресъздадоха от читалище “Зора”

IMG_6672Костадин Христов се казва новият Цар на виното, коронясан днес, 12 февруари 2019 г., при пресъздаване на обичая Трифон Зарезан от читалище „Зора“ в Ямбол. Той и съпругата му Руска  бяха любезните домакини, редом до тях бяха и малките им внучки. За пъстротата на празника допринесоха много изпълненията на Ансамбъл „Тунджа“ и на дамите от пенсионерски клуб „Христо Ботев“. Трифон Зарезан е първият пролетен празник във фолклорния календар на българите. Чества се от лозари, градинари, кръчмари и всички любители на виното, припомниха от читалището.

Новият Цар на виното, който живее съвсем срещу читалището, се прекръсти, IMG_6687захрани лозата в двора си, разрови около нея и я поля с вино. Отряза три пръчки, от които бе направен символичния царски венец. Той изрече обредната благословия: „Нека да е хаирлия тази година! Шиник грозде да наберем! Да прелива през праговете! Амин!“

От името на читалищното настоятелство Петър Димитров, член на настоятелството, връчи диплом на новия Цар на виното.

Като втора част от празника беше традиционната за читалище „Зора“ изложба „Вкусно, свинско, винско“, в която се конкурираха домашно приготвени мезета и вина. Бели, червени и розови домашни вина, вкуснотии от месо – IMG_6702бахури, луканки, сланина, филета и пастърми бяха оценявани от журито. То беше председателствано то Нина Божилова, управител на „Виена стил“, Петър Димитров – директор и главен художествен ръководител на фолклорен ансамбъл „Тунджа“ и Михаил Михайлов – адвокат, всички членове на настоятелството на читалище „Зора“. Те определиха „майстор на мезето“ и „майстор на виното“. А за да е класирането съвсем безпристрастно, експонатите бяха означени само с номера.

„Тази година беше много лоша, улицата разкопаха /б.а. – ремонта на ул. „Преслав“/, всичко загни, почти нищо не стана“, сподели Костадин Христов за гроздето от асмата в двора му. Там има италианка, унгарка и мерло. Той обаче разчита повече на лозето си в Княжево, където семейството има вила и ходи редовно в почивните дни. Там гледат половин IMG_6653декар с алжирка и унгарка – тези сортове повече издържат, по-малко се пръскат, казва Костадин. Той е на 65 г., „станах пенсионер вече, сега само с вина и лозя се занимавам, две внучки имам – за тях помагам“, казва домакинът. Има частен бизнес за части за автомобили, внася ги от Русия. В Ямбол живее от 1980 г., завършил е тук Механотехникума, после – двигатели с вътрешно горене – селскостопански машини в Украйна. Отбелязва, че е свързан с техниката, няма никакво лозарско образование, но задължително спазва традициите. Разказва, че с всичките си приятели от Княжево, които са все по-големи от него, празнуват Трифон Зарезан, но на 1 февруари. Миналата година не могли, валял силен дъжд, но тази се събрали. Излезли на високото, където са лозята, „всеки носи луканка, сланинка, печем, огън палим, има музика, играем“, с нескрито удоволствие разказва новият Цар на виното.

Той споделя, че обича по-тънкото, леко вино. Пие го с лимонада. И макар че си произвежда собствено, му се случва и да купува малко вино от приятел, който го прави само от унгарка – заради хубавия му аромат.

Празникът продължи с хора и вкусни почерпки.

IMG_6629 IMG_6635 IMG_6637 IMG_6644 IMG_6658 IMG_6660 IMG_6663 IMG_6665 IMG_6671 IMG_6674 IMG_6682 IMG_6693 IMG_6695 IMG_6698 IMG_6707 IMG_6708

About the Author :