Топлим се най-евтино на газ тази зима

Gazov_kotlonТази зима най-евтино излиза да се топлим на природен газ. От 1-ви октомври цената на горивото се понижи до 8,2 стотинки за киловатчас произведена енергия (с включено ДДС). Така сметките на газифицираните потребители ще бъдат с около 180 лева по-ниски през този спрямо миналия отоплителен сезон, сочат изчисленията на газовите компании. 

Отоплението през зимните месеци на тричленно семейство, живеещо в апартамент от 75 квадратни метра, ще излезе общо 550 лева. В сумата са включени и разходите за ползване на топла вода и готвене на газ.

По-скъпо ще е, ако същото това семейство използва друг енергоизточник. Изчисленията сочат, че сметките ще бъдат почти двойно по-големи – над 1100 лева, ако домакинството се грее на ток, и над 930 лева, ако ползва нафта. Зимата ще струва 620 лева за абонатите, които се топлят с пропан-бутан, и 660 лева за тези, които са избрали дървесните пелети.

Природният газ остава най-евтиният и ефективен начин за отопление и през предстоящия зимен сезон. За сравнение цената за киловатчас енергия, произведена от електричество, е средно 18,6 стотинки, на топлоенергията – 11,3 стотинки, а на пропан-бутана – 9,9 стотинки.

 

 

About the Author :