Тони Теллалов стартира с „Междинни гари”

tellalov 1Тръгналият към големия живот и към литературата от Ямбол и от вестник „Делник” поет Тони Теллалов стартира в 2014 година с „Междинни гари”. Това е името на новата му книга, излязла в издателство”Захари Стоянов”. През ноември миналата година Теллалов гостува в ямболската библиотека „Георги С.Раковски”с поетичния си сборник „Аритмия във три октави”и нямаше празно място от почитатели на неговите стихове.

Теллалов е от котилото на постмодернистите в българската лирика, но има подчертано ясен, автентичен глас, а не наноси от нещо някога някъде прочетено.

Той е тих, макар и понякога скандален,бард на самотниците и пияниците, на хубавите жени и тишината. Дебютната му книга, „Махмурлуци”, се появи през 1996 година, когато Тони Теллалов бе репортер в „Делник”. Той е от известен ямболски род, завърши Математическата гимназия в нашия град, и много по-късно вятърът го отвя в Шуменския университет, където стана доктор по социална педагогика.

Той изчака шест години, докато отново излезе на литературния дансинг с втората си книга „Нощем срутени гари”, а през същата тази 2002 г. издаде и третата си поетична книга „Тук, през девет планини”.

Наложи си литературна хигиена и отново излезе от тишината през 2006 г. с „Пролетно чистене”. Теллалов винаги е бил в известна степен екзотичен и странен, но талантът има това право. Новият му сборник, „Междинни гари”, продукт на издателство „Захари Стоянов”, е книга за препрочитане, както е с всяка добра поезия.

Тя е интересна и с нещо друго-неистовият Иван Гранитски има договор с община Шумен всяка година да издава по един тамошен автор и Теллалов и неговите „Междинни гари”тръгват към читателите именно по този коловоз.

 

About the Author :