Тодор Ялъмов с изложба в друг формат в Областна управа

10305051_763328437034011_3256569979931421089_nИ на 82 години Тодор Ялъмов има енергия, на която може да завидят мнозина от младите. Има и с какво да излезе на художествения мегдан, както се видя и на мащабната му, рядко в Ямбол е имало толкова мащабна изложба, направена миналата година в Галерия „Жорж Папазов”. Мащабна като жанрово многообразие, като размах, като време, отделено да се изпипа всичко и до най-малкия детайл, а след това да се печатат покани и да се посрещат гостите.

Във вторник, 27 януари, на втория етаж на Областната управа,Тодор Ялъмов изложи един нов, да го наречем миниатюрен, вариант на творческото си дело. Нов като композиране на изложбата, защото някои от скулпторите му са с такъв размер, че просто няма как да се поместят в този малко странен, но все пак интересен и нужен, арт салон.

„ В тази изложба съм показал творби от всички видове на изобразителното изкуство. Виждате графика, приложни изкуства, скулптура, живопис… От графичните ми работи пък диапазонът е много широк – гравюра, офорт, все класически техники. Оня портрет, най-нависокото, ми е едно от първите платна – „Тракиец”, един жив селянин, в тази картина после добавих още нещичко.”, каза за „Делник” Тодор Ялъмов.

А последната му, засега, работа, е „Музикант”, дългогодишният педагог, подготвил за архитекти и художници стотици ямболлии, нарича това свое произведение „Тъпанарин”. Защото музикантът свири унесено на тъпан. Поливалентният Ялъмов е роден в град Елхово през 1933 година, но в творбите му няма прехласване по селската тематика. Което не е странно, защото Елхово и в годините, когато бай Тодор е тичал по къси гащи по улиците му, е с облик, далеч от този на голямото село, произведено набързо в град.

Работата му „Меценат” има за прототип един друг голям художествен педагог – Георги Наков. Наков се обръщаше към с мен с „наборе”, и аз така бях към него, споделя Ялъмов, макар че в годините на двамата има огромна разлика – 24 лета.Тодор Ялъмов цени много и  паното си „Ямбол”. И във вторник имаше тъга в гласа му, защото не бе почетен нито от община „Тунджа”, въпреки че живее и работи в село Кукорево много отдавна, нито от родното си Елхово. Но мисли да направи изложба и в Елхово – „не търся печалба, не търся нищо, ала ще подредя и там изложба”, казва Ялъмов.

Има действително обида у него от незачитането от страна на управата на Елхово, ала пусто – роден край му е, на сърцето му лежи.”Но ще ми трябва пространство – някои от творбите ми са по два метра, а искам изложбата да бъде изпипана”, споделя още Тодор Ялъмов.

 Борислав Ненов

About the Author :