Тодор Стоянов с остро писмо към общинските съветници заради наредба
УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ НА ОБЩИНА ЯМБОЛ,
Съветници ли сте? Вас ли трябва да съветваме? Или вече станахте чиновници? Какво става? Чудите се как да оправдаете заплати, които сами си гласувате?
С Наредба на ОбС, за опазване на обществения ред и поддържане на приветлив вид на общината, сега задължавате търговските обекти да заявят работното си време (с приложени документи за собственост, договори за наем, нотариално заверено пълномощно…), и налагате и задължение всяка промяна на работното време да бъде предекларирана. Ами защо не ни задължите сутрин да се редим на опашка пред Общината за височайшото ви позволение да си отворим търговските обекти? Това някакъв опит за демонстрация на власт ли е или откровена глупост? Защото за мен то е административен тормоз.
Указали сте, че стандартното работно време е в часовия диапазон от 08:00 ч. до 23:00 ч. Добре. Какво още искате? За основание цитирате чл. 16″б”, ал.1 от Закона за защита от шума в околната среда. Този член нещо повече ли е от чл.19. ал.1 на Конституцията? Почти всеки търговски обект има сезонно работно време, понякога го променя – според клиентопотока си. Промяната е право – част от правото на свободна стопанска инициатива, на свободно предприемачество, на лоялна конкуренция. Какво става? С Наредби искате нацяло да прецакате и свободното предприемачество и Конституцията ли? Вярно, че България шупна от бюрокрация, но ограничавайте я вие. Вместо това ѝ надухте свирката – станахте част от нея. Не пипайте Пазара. Ще стоите гладни. Стана по-зле и от времето на соца. Впрочем чл. 16″б”, ал.1 от Закона за защита от шума в околната среда бе въведен от ГЕРБ, миналата година, като поредната административна тежест, юмрук по масата, за сплашване – да не забравят предприемачите да се кланят на властта.
Говорите за децентрализация, а нямате грам характер да я отстоявате. Ами позовете се на Конституцията и не повтаряте Закона (в тази му част) в Наредбата, която приемате и искате да прилагате в нашата община. Съзнавате ли изобщо, че административните регулации се превърнаха в окови за малкия и среден бизнес?
Каква е взаимовръзката между новото задължение за заявяване на работното време на търговските обекти и опазване на обществения ред или защитата на околната среда от шума? Дори не сте си направили труда да докажете такава. Просто априори приемате всички търговци за потенциални нарушители и ни внушавате вина, без да имате основание за това. Този административен тормоз не е безсмислен. Не. Той има за цел да индуктира подчинение. Подчинение на властта – самоуправлението да ходи на боклука. Смахната работа. Вместо служителите да служат на гражданите, искате гражданите да станат слуги на служителите. Ако ли пък сте приписали тази наредба от друг ОбС, признайте си, че даже не четете какво гласувате, но взимате заплати за това.
Вземете пример от Кмета. Той дарява всеки месец заплатата си (макар, че досега според мен си я е заслужил цялата). Откажете се от вашите, като съветници – в полза на бюджета, и после се пребройте. Колко от вас ще останат – половината? Една трета? Е, тяхното място ще е наистина в ОбС. Това е най-добрият лакмус за служене на Обществото – какво можете да направите в негова полза, а не какво можете да вземете или да подчините от Него. Ако наистина милеете за Ямбол – направете го. Представителството на интересите на гражданите изключва всякаква зависимост – дори и за лев. Заплатата на съветник в ОбС е нагледно доказателство за подмяна на поетата отговорност за представителство – с личен интерес. Материален. Заради заплатите миналата година напълнихте партийните изборни листи. Сега ви мързи да мислите.
Няма да подам заявление за работно време. Не искам да съм съучастник на поредната тъпотия. Ще чакам чиновниците ви да дойдат, да ме санкционират. А след това ще се видим в Съда. Приканвам и другите търговци да го направят. Ще заведем колективен иск за противоконституционност на тази част от Наредбата ви, а и за административен тормоз. И нека Съдът да реши.
Но, най-добре сами ревизирайте тази аномалия в наредбата си. Имате време до 31 декември 2020 г. Направете го, ако не от самоуважение, то от уважение към института на самоуправление на общината – Общинският съвет. И не забравяйте, че всяка административна регулация или контрол върху стопанската дейност е предпоставка за неформални отношения и корупция. Така, че увеличавайте я – ако така сте решили.
Успешна седмица ви желая.
__________________
P.S. Извинявайте за тона, но той в съзвучие с вашия – от Наредбата ви.
Тодор Стоянов
About the Author :

Leave a reply