Теодосий Теодосиев: Великите учени запазват детската си любознателност до края на живота си

DSC01873Учителят, създал не само златни медалисти на международни олимпиади по физика, но и едни от провокативните умове, Теодосий Теодосиев предизвика голям интерес сред ямболци – хора от различни възрасти бяха препълнили на 31 януари залата на ХГ „Жорж Папазов”, за да присъстват на срещата с него и да чуят мъдростта му.  И срещата с него наистина си заслужаваше, защото той се оказа не само изключително добър и провокативен оратор, който те кара да мислиш и да задълбаеш в себе си и в развитието на света.

DSC01882За началото и края на цивилизацията беше основната нишка, по която се водеше разговорът. В началото е словото и цивилизацията е започнала да се заражда с проговарянето на хората, но въпросът е кога ще дойде краят й.

За да е сигурен човек, че е интелигентен, трябва да до 9 клас да е прочел 1000 книги по 600 страници, за да си създаде понятиен апарат, каза Теодосий Теодосиев и заключи, че живеем в епохата та ментетата и на повърхностните знания.

DSC01886В края на 19 век Никола Тесла е мечтаел да освободи хората от тежкия физически труд и го е постигнал, но сега има 1000 пъти по-малко коне, а хората станаха по-болни, защото не извършват физическа работа. В момента се работи по създаването на изкуствен интелект, познайте кой ще последва съдбата на конете, попита провокативно той и обясни, че хората трябва да се замислят как ще бъдат необходими.

DSC01904Детето трябва много да чете, по 300 страници на ден, мозъкът трябва да се упражнява, посъветва физикът. Той цитира Аристотел, който казал, че преди 2400 г. хората всичко си знаели, а след създаването на писмеността започнали да си записват. А сега има и Гугъл, добави Теодосий Теодосиев и обобщи, че необходимите хора ще бъдат тези, които знаят нещо извън Гугъл, а останалите са непотребни хора, тези, които всичко търсят в Гугъл, но нищо не знаят.

DSC01914За да се развие мозъкът, трябва да се започне от бебешката люлка, посъветва учителят и разясни, че новороденото има отворени портали, които се затварят с възрастта, а пубертета захлопва вратите пред порталите. Любовната програма също затваря порталите, а великите учени и великите откриватели са тези, които по-дълго време си оставят порталите отворени и запазват детската си любознателност до края на живота си.

Още много интересни теми засегна Теодосий Теодосиев, но тях ще пишем подробно допълнително.

DSC01917

About the Author :

1 Comment to “Теодосий Теодосиев: Великите учени запазват детската си любознателност до края на живота си”
  • баба от село
    February 4, 2019 - Reply

    ученият каза, че хората трябва да се замислят как ще бъдат необходими и посочи още едно важно условие за това – християнизация

Leave a reply