Тенево празнува

2 (3)За поредна година сивотата на делника отстъпи място на два красиви празнични дни, които теневци посветиха на Празника на своето село.

Организатори на тържествата и тази година са кметство Тенево и НЧ „Просвета -1910”.

Желанието на организаторите винаги е било афишът ни да е изпълнен с повече и по-красиви мероприятия, надграждане във времето, запазване на традицията, и разбира се да се знае, че преди, сега и в бъдеще теневеци винаги ревностно са пазили своите празници.

2 (1)Тази година всичко бе по- различно, по-истинско и по-българско, защото съгласно подписан Договор за сътрудничество между Кметство Тенево и Кметство село Ореховка, Болградска област, наши гости бяха бесарабските българи от това наше село.

В четвъртък преди обяд, деца в народни носии с пита и здравец, водени от кмета на Тенево и мениджъра на читалището, посрещнаха гостите. На чаша чай, през сълзи, всеки бързаше още в началото да разкаже всичко – и за радостта от това, че са стъпили на българска родна земя и за това как с много труд и там далеч от род и Родина, те пазят в сърцата си българското и българщината.

1Представителна делегация в лицето на кмета на село Ореховка Анатолий Постол, председателя на местния колхоз Мара Генова и Татяна Илиева – председател на Културния дом в селото, бяха приети от кмета на община „Тунджа” Георги Георгиев.

Във втория ден от гостуването нашите гости бяха в църквата „Св.Св. Константин и Елена”, в ОУ „Васил Левски”, където директорката Дора Георгиева им разказа за учебния процес и отговори на въпросите на гостите ни. В края на срещата тя обяви и подарък за гостите – една бяла дъска, такава, на която пишат нашите деца.

2 (8)Последва среща в етнографския комплекс на читалището, където ги посрещнахме с местни традиционни ястия – катми, баници, гюзлеме. Гостите бяха запленени от обстановката и приема. Тръгнахме за Палфингер Продукционс техникс – Тенево, където гостите се запознаха с производство в завода. И след това отново на път – бяхме гости на фирма „Жекови –ЕООД”. Гостите нямаха думи, с които да благодарят за топлия прием и за всичко онова, което фирмата беше подготвила за тях. Радваха се и на новата техника, и на условията на труд. След емоционалното сбогуване разходката ни продължи с посещение на манастир „Рождение на Пресвета Богородица”, село Кабиле. Оставихме малко време и за разходка в град Ямбол и се прибрахме в Тенево.

???????????????????????????????Вечерта празникът на сцената в центъра на село Тенево беше по-истински и по- красив от всякога. Тържеството откри кметът на селото господин Димитър Комитов, последваха поздравления за празника от г-н Пенчо Пенев – зам. кмет на община „Тунджа” и от кмета на село Ореховка г-н Анатолий Постол. Прочетен беше и поздравителния адрес, който се получи от Председателя на Общински съвет „Тунджа” по повод празника – Нели Славова.

И след това хилядната публика, изпълнила площада на село Тенево, се потопи в магията на всичко българско и родно, изпълнено от самодейци на двете села. Богат и красив концерт, с който  показахме и доказахме, че сме истински пазители на местния бит и култура и тук и там далеч зад граница. В края на концерта празнични фойерверки озариха небето на Тенево като един достоен завършек на това прекрасно тържество.

???????????????????????????????В събота започнахме с народни борби, на които присъстваха и нашите гости. След това Мотокроса беше истинска изненада за тях.

Но какво да се прави, всяко красиво начало има и своя край. След обяда, с много сълзи от гости и домакините, приели в домовете си своите братя и сестри от Ореховка, изпратихме бесарабските си приятели за село Овчи кладенец.

???????????????????????????????А вечерта за теневци беше отново празнична, защото след връчването на Наградата за граждански принос на община „Тунджа” на Мария Нейкова от кмета на селото, последва концерт на Донка и Тодор Кожухарови. Песни от сърце, три реда хора и много радост в очите на теневци и гостите на Тенево.

 

 

2 (7)Това беше нашата красива приказка, изтъкана от багрите и ритмите на песните, танците и музиката,  посветени на Празника на Тенево.

На 21 май ни предстои заключителното мероприятие от празничния афиш -Храмовият празник на църквата ни „Св.Св. Константин и Елена”.

Нели Ройдева, мениджър на читалище „Просвета“ с. Тенево

About the Author :