Тенево празнува четири дни

челен 1aТази година Тенево празнува четири дни. Празникът е под патронажа на кмета на селото Димитър Комитов, организатори са кметство Тенево и Народно читалище “Просвета-1910” – Тенево.

Тържествата започнаха с фолклорен празник на 16 май вечерта. На откритата  сцена показаха майсторството си самодейни танцови колективи на читалище ”Просвета – 1910” в Тенево и гостите от Ансамбъл „Въжички“ – град Стралджа. Площадът на селото се оказа малък да побере всички, дошли да се насладят на българския фолклор и да се включат във всеобщото веселие. Гости на празника бяха народните представители Атанас Мерджанов и Кирчо Карагьозов, кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев, председателят на Общински съвет Нели Славова и секретаря на общината Андон Кръстев. Заря беляза началото на празника, за да бъде откриването още по-тържествено.

На следващия ден от 13 часа празничните прояви продължиха с мотокрос. Той се проведе на новата писта за моторни състезания, която е в близост до стадиона на Тенево. В мотокроса участваха 24 състезатели на различни възрасти, като имаше и две представителки на нежния пол. Всички участници получиха парични награди, а за първите организаторите бяха осигурили и грамоти.

Вечерта народната певица Бинка Добрева отново събра теневци на площада на откритата сцена, за да им изнесе прекрасен концерт. Овациите, хорото, цветята още веднъж показаха, че хората са зажаднели за хубава народна музика и ценят истинското майсторство.

челен 2aТретият ден празникът продължи с народни борби. Тази година състезанията се проведоха в десет категории и интересът от страна на участниците бе голям. Под съпровода на гайда и тъпан, всеки от участниците се бореше за призово място в своята категория, но последна бе думата на съдиите. Във всяка от  категориите бяха връчени награди за първо, второ и трето място. В най – високата категория за мъже над 90 килограма първи стана Калоян  Петков от град Сливен, завършил НСА – София. Много емоция и много положителен заряд поднесоха на публиката състезателите в народните борби. Наградите връчваше кметът на селото Димитър Комитов. Четиридневните тържества завършиха в сряда – 21 май, когато е на църковният празник на храма на селото “Св. Св. Константин и Елена”. Беше отслужена света литургия и имаше и курбан за здраве.

About the Author :