Тенево издаде сборник с местни автентични песни чрез “С Тунджа в сърцето”

20150519_132924Читалище „Просвета-1910”, с. Тенево, община „Тунджа“, отдавна си беше поставило за цел да обогатява своя краеведски отдел с материали, отразяващи местния бит и фолклор. Много са песните и обичаите, които сме записали и пазим в нашето читалище, но мечтата ни беше те да бъдат събрани в печатно издание и така да стигнат до сърцата на хората. И това тази година се случи в рамките на общинската платформа „С Тунджа в сърцето”, благодарение на младите хора от нашата община.

Песните, общо 27 на брой, записа и подреди нашият етнограф  Мария Николчовска. В обработката и дизайна на самото книжно тяло ни помогна Иванилина Йовчева, експерт в Регионален експертно-консултантски център – Ямбол, който подпомага дейността на всички читалища от областта.

20150519_132958В навечерието на празника на село Тенево ние представихме и подарихме на нашите жители сборник от местни автентични песни, който е ценен извор на българщината, съхранена от теневци през вековете. Предстои всяка от песните да бъде и нотирана от Радостина Манева – теневка, завършила Музикалната академия в Пловдив. Тогава ще изпълним на 100 процента своята мечта и след 100 години всеки, който разтвори сборника, ще може да запее отпечатаните песни.

С тази инициатива, разбира се, издирването, записването и съхранението на богатото народно творчество, съхранено от теневци, не спира. Продължаваме, защото сме убедени, че това са искрите, от които пламва огънят с патриотичното чувство у всеки българин!

 

Нели Ройдева

 

About the Author :