Тематични конкурси за Браилското знаме са част от инициативите в Ямбол по повод 140-та годишнина от Освобождението

snimka_Brailsko znameДва тематични конкурса са част от програмата на събитията, с които община Ямбол ще отбележи 140-та годишнина от Освобождението на България от османско владичество. Те са инициирани от Регионалния исторически музей с акцент върху легендарното Браилско знаме – първообраз на националния ни трибагреник.

snimka_semejna na Ivan ParaskevovЗнамето е проектирано и финансирано от ямболския преселник в Браила Иван Параскевов, а изработването му е дело на 14-годишната му  дъщеря Стилияна.

Целта на творческия проект, озаглавен „Знамето ни е трицветно“, е съхраняване и популяризиране сред учениците на историческата памет за събитията от преди 140 години и приноса на ямболци към  делото на Освобождението.

 

snimka_Stilijana i Ivan ParaskevoviВ срок до 20 февруари ученици от началния курс могат да подават творби за участие в конкурса за рисунка на тема „Нашето знаме, гордост и чест“, а по-големите – от 5 до 12 клас да представят свои есета или кратки разкази по темата: „За смелостта,  честта и героизма“. Творбите следва да се изпратят на адреса на Регионалния исторически музей в Ямбол: ул. „Бяло море“ 2, 8600 гр. Ямбол. Есетата могат да бъдат изпратени и на ел. адрес: [email protected] .

snimka_Stilijana ParaskevovaРезултатите от конкурса ще бъдат обявени в сайта и Фейсбук страницата на музея. Награждаването на победителите ще се състои на 27.02.2018 г.

About the Author :