Телешки попиети по сицилийски

SAMSUNG DIGITAL CAMERAПопиетите са пържоли, навити на руло, предварително намазани с някакъв пълнеж, изпържени в масло и след това задушени.
Месото за попиетите се изважда от ябълката или шола на телешкия бут, като се нарязва колкото е възможно на по-тънки пържолки, които се разплескват леко. Посоляват се по вкус със сол и черен пипер, след което се намазват с приготвения пълнеж. Най-напред се свиват намазаните пържоли от двата странични края, след което се навиват на руло. По този начин пълнежът не може да изпада отстрани. Навитите като кебапчета пържоли се завързват на две места с конец или се набождат с клечки за зъби, за да не се разтварят и развиват. Запържват се отвсякъде в силно сгорещено масло на тиган, след което се поставят в тенджера и се заливат със сос, приготвен от маслото, в което са пържени. Варят се до омекване, след което се вадят в друга тенджера и се поливат със соса от варенето, прецеден на сито или пасир. Гарнират се с гарнитури по желание.

Продукти: 1 кг месо, 100 г масло, 100 г кашкавал, 100 г хляб, 30 г брашно, 100 г доматен сок, 100 г червено вино, 50 г лук, 50 г моркови, 50 г керевиз, 300 г макарони и магданоз.
Начин на приготвяне: Пълнежът се прави от стъркания ситен хляб и стъргания на ренде кашкавал, като се разбъркват със ситно нарязания магданоз. Сместа се измесва добре и се размазва върху посолените по вкус със сол и черен пипер пържоли, които се завиват, завързват се, изпържват се в масло на тиган и се поставят в друга тенджера, където се заливат със сос, приготвен по следния начин. В маслото от пърженето се изпържват ситно нарязаните моркови, керевиз и лук, като се прибавят брашното, доматеният сок, виното и вода. Сосът се посолява по вкус и с него се заливат попиетите. Готовите сварени попиети се изваждат в друга тенджера и сосът се прецежда върху тях на пасир или сито.

About the Author :