Телефонни измамници дебнат възрастните хора

Telefon izmamaТелефонните измамници продължават непрекъснато да тормозят възрастните хора от Ямболски регион. Периодично те се появяват и току „изгори” някой, който им повярва. Докато усетят, че полицията е по петите им, изчезват, за да се появят отново след време.

Последният случай е на 83-годишен мъж от Ямбол, който предал пред дома си 5500 лв. на мъж, представил се за служител на Здравната каса. На 7 януари вечерта по телефона му се обадил мъж, който казал, че е лекар и дъщеря му се нуждае от спешна операция на крака, която струва 8000 евро. Когато се обадил на роднините си, разбрал, че е измамен, но сигнализирал в полицията едва на следващия ден.

По същото време – на 8 януари, телефонните измамници се опитвали да открият други жертви в региона. Тунджанските полицаи успели да предотвратят две измами в Роза – за 1200  лв. и за 2440 лв. Заради навременния сигнал от близки на възрастните хора, които се вързали на измамниците, те веднага отишли в селото и успели да спрат възрастен мъж и възрастна жена да предадат парите.

Мъжът повярвал на схемата за пострадал близък и подготвил за предаване 1200 лв., а жената щяла да изгори с 2440 лв., като една част дори взела в заем, за да получи пратка от роднина в Германия. Това е също доста разпространена схема, според която роднина се обажда по телефона и обяснява, че е пратил колет за близките си, но те трябва да дадат голяма сума пари, за да го получат, като ги успокоява, че в него има подаръци и още по-голяма сума пари, с която ще си върнат дадените.

В получените пратки естествено няма нито подаръци, нито пари, а всевъзможни неща – веднъж излъганите намерили сухи пасти, а друг път стари обувки.

Излъганият от Роза не можел да повярва, че става дума за телефонна измама, дори и на дъщеря си не повярвал и добре, че полицаите дошли навреме, защото вероятно е щял да предаде парите.

В последно време измамниците наемали безработни, дали обява, че търсят работа, които имат коли и ги пращали на място по селата да вземат парите от хората. Някои знаели, че са участници в измамаи, а други били залъгвани, че ще вземат документи.

Преди година възрастна жена от Безмер предаде 500 лв. на мъж по схемата, че парите трябват за операция на счупения крак на дъщеря й, но посредникът бил от Веселиново, усетил се, че става дума за измама и предал парите в полицията, а не на измамниците. На нея освен мъж, който се представил за лекар, се е обадила и жена, която ревяла по телефона и се молела да намери пари, и жената в уплахата си помислила, че това е дъщеря й и затова повярвала и се вързала.

Преди години е имало случай, в който друга възрастна жена била готова да даде на измамниците 5300 лв., но докато „преговаряла” с тях се сетила да ги попита какво ще прави до края на месеца, ако си даде всички пари, и те „благородно” й позволили да си остави малка сума и така тя успяла да спаси 1400 лв. и изгоряла „само” с 3900 лв.

Най-голямата измама досега в региона е за 10 000 лв. Нейна жертва е жена на средна възраст, която после обяснила в полицията, че като чула по телефона ревящ вик „майко” така се изплашила за детето си, че изобщо не подложила на съмнение обаждането.

Измамниците намират жертвите си основно чрез телефонните указатели, звънейки на стационарен телефон. На въдицата им най-често се улавят възрастни хора, не само защото те са си у дома и край телефона и чакат да им се обади някой от близките им, но и защото явно те са най-доверчиви и трудно вярват, че ще бъдат излъгани.  Освен това възрастните хора гледат да заделят някой лев за болест или за умиралка и затова разполагат с пари вкъщи. След като бъдат излъгани, понякога те се срамуват да споделят и с близките си, защото много често дори и те не знаят, че техните възрастни родители държат пари вкъщи.

Оказва се, че телефонните измами вече имат 20-годишна давност като едно от най-често срещаните престъпления. И ако в началото те бяха насочени повече към хора, които имаха желание да спечелят „лесни” пари, като участват в някаква схеми за изкупуване на части, то сега те са насочени основно към възрастни хора. Телефонните измамници са много изобретателни, те използват всичко, което е ново и популярно, заболяване от птичи грип, ебола и какво ли не, само и само да намерят жертви. Те са добри психолози и успяват да измъкнат информация от хората, които после се чудят откъде измамниците знаят имената на техните близки. Няма възрастен човек в Ямболско, който да не е получавал по няколко пъти обаждане по телефона от измамници, повечето не се връзват, но винаги има и такива, които се заблуждават, въпреки че непрекъснато полицията алармира за тези престъпления.

Едно от най-важните неща, които възрастните явно не искат да разберат, е, че никой държавен служител – лекар, следовател или някаква друга професия няма да тръгне да търси по домовете пари от хората. Ако това стане, явно се касае за престъпление и затова е добре веднага да звънят на своите близки. Ако не могат от техния телефон, защото обикновено измамниците ги държат на него, за да не се обадят, то да потърсят връзка чрез друг – съседи, кмет на селото или някой друг.

Само бързото уведомяване на полицията може да ги спаси от измама, а по този начин и престъпниците да бъдат заловени.

Справка на „Делник” показа, че за последните 2 години – 2013 и 2014 г., в Ямболски районен съд (той покрива района на общините Ямбол, „Тунджа” и Стралджа) са образувани 13 дела за телефонни измами. В Наказателния кодекс за това престъпление се предвижда от 1 до 6 г. затвор или ако е по по-тежкото обвинение – от 1 до 8 г. затвор. Преобладаващите присъди обаче на мощениците са условни, защото обикновено имат чисто съдебно минало, възстановили са щетите и затова наказанието се налага при смекчаващи вината обстоятелства. Една от наложените присъди е обществено порицание, а само една е ефективна – една година лишаване от свобода. По едно от делата измамникът се оказал невменяем, по други присъдите се обжалват пред Окръжен съд.

По едно от последните дела  през декември, престъпниците и прокуратурата са внесли споразумение за условни присъди, но съдът не го е приел и е поискал ефективни наказания, но подсъдимите не са се съгласили и делото ще бъде разпределено на друг съдия.

Ниските наказания също са причина това престъпление да продължава да се шири в такава голяма степен, защото извършителите му печелят лесно луди пари, а се отървават с леки присъди.

Диана Иванова

About the Author :