Театърът с премиера – за страховете ни и „юнаците“, които ни тормозят

плакат с надпис годишнина„Юнаци с умни калпаци“ е заглавието на премиерата на ямболския театър „Невена Коканова“, която ще се състои утре, 25 октомври, сряда. Пиесата на Никола Русев е създадена преди 50 години, ала удивителното е, че и днес е поразително актуална – разказва за страховете български и родните псевдо юнаци, които продължават да ни тормозят. Живото чувство за хумор е друг голям плюс на драматургичния материал. „Актуалността на пиесата идва от това, че нейните герои са вечни“, споделя режисьорът на спектакъла Дияна Стоянова. „Четирима юнаци с „фалшива самоличност“ се опитват да живеят на гърба на хората от селото. Оттам нататък Никола Русев ги е обрисувал много различни – единият учен, другият е бабаит, третият е всеяден хрантутник и накрая дори „прилапват“ към групата едно младо момче – нещо, което мома Петрана няма да позволи. Затова и са интересни героите му, защото са от различни прослойки на нашето общество. Различни юнаци, различни характери, но такива, които успяват да ни тормозят и днес. На всичкото отгоре и плашат хората с една ламя, които никога не идва – вечният страх от нещо, което никога няма да дойде“, е нейният анонс към всички, които тепърва ще гледат представлението.

1За пореден път с тази пиеса Никола Русев се доказва като много добър познавач на българската народопсихология. Това една от причините, поради които в рамките на няколко години ямболският театър се обръща към втора негова пиеса. „Предишното заглавие на Никола Русев, което правихме, е по филма „Щурец в ухото“ – пиесата „Писмата“, при нас – „Щъркели на кръстопът“. По същия начин тя се прие много добре от всички – от млади и от по-възрастни зрители, защото той познава и много елегантно предава отношенията между хората в диалог, в сюжет, в история“, споделя Дияна Стоянова.

3Премиерната постановка „Юнаци с умни калпаци“ е актуална и с това, че ние като общество не можем да се справим с такива хора, като въпросните „юнаци“, коментира режисьорът друг аспект от спектакъла. И колкото и да са смешни – нещо средно между сатира и тънко, елегантно чувство за хумор, обществото не може да се справи с отрицателните персонажи. Ако не се появи някаква извънредна ситуация, извънреден герой, който по някаква специална идея да ги провокира и накаже, останалите не успяват да се справят, за съжаление“,  казва Дияна Стоянова.

На въпроса ми за нейния режисьорски прочит, тя отговаря така: „Аз се отнасям с дълбоко уважение към текста на автора и съм държала през цялото време не само на шопския диалекта, държах особено много и на точния изказ на репликите. Интересното при нас е, че малко по-страшни станаха героите. Може би времето, в което живеем е такова – никак не е леко. Станаха страшни ситуациите, в които тези герои ни поставят, страшно е, че ги няма хората, които могат да им отреагират. Нямаме имунитет срещу тях – или не им обръщаме внимание, или ги подценяваме, или с ирония ги поглеждаме. А не трябва така, защото ни се 4качиха на главите тия „юнаци“. Много станаха, не са само четирима, както при Никола Русев, в репликите на автора – и 40 не са, много повече са. Единственото, което съм си позволила, е с малко повече тъга и болка да подходя към ситуациите, които решаваме в тая пиеса. Иначе хумора го има, смешно е, но в един момент, вървейки по ръба и виждайки какво ще се случи между смешното и страшното, границата при нас е много тънка“.

В спектакъла ще видим Цветелина Кънева в ролята на мома Петкана, Въло Янев, Волен Митев, Димитър Димитров и Георги Ружичка. „Интересен им е авторът, интересно им е, че могат да покажат точно този текст на публиката“, 10споделя Дияна Стоянова.

Паралелно актьорският състав на театъра репетира още едно заглавие – „Шега в едно действие“ по комедиите и някои от разказите на Чехов. В него ще участват младите актьори – вече добре познатите Яна Бобева, Мария Панайотова, Радослав Владимиров, плюс още три млади дарования, дошли в театъра ни с амбиция и хъс. Премиерата ще в края на ноември – между 21 и 31. Обещанието е това да бъде отново един смешно-тъжен спектакъл, обещават запознати. Режисьор на тази постановка е Антон Угринов, който вече има един поставен спектакъл в ямболския театър – пиесата „Бурунданга“.

 

About the Author :

3 Comments to “Театърът с премиера – за страховете ни и „юнаците“, които ни тормозят”
 • Атанас Атанасов
  October 24, 2017 - Reply

  КОМПОЗИТОР СЪДИ НАРЕД БЪЛГАРСКИ ТЕАТРИ ЗА ПЛАГИАТСТВО
  (в. „Десант” – 05 Октомври 2017, четвъртък)
  Юлиян Слабаков вече е прибрал 23 000 лева от благоевградския театър, сега е наред ямболския „Невена Коканова“

  Автор: Силвия Горанова

  Окръжен съд – Ямбол е разгледал на 4 октомври гражданското дело на композитора Юлиян Слабаков, заведено срещу местния Драматичен театър “Невена Коканова” за плагиатство.
  Била е назначена тройна експертиза, която е установила, че театърът неправомерно е използвал стихове и текстове на Слабаков в пиесата “Бременските музиканти”, без да обявява кой е техният автор и без да му заплати хонорар за авторските права.
  Изготвена е и съдебно-счетоводна експертиза, която е установила колко пъти се е играла пиесата и какви са приходите от представленията и държавните субсидии за продаден билет.
  Очаква се решение на съда.
  Това не е първото подобно дело на Юлиан Слабаков. Той вече е осъдил Благоевградския театър по сходен казус – използване на негови текстове и либрета в пиесите “Принцесата и свинарят” и “Бременските музиканти”, за което театърът му е заплатил над 23000 лв. различни обезщетения.
  Пиесата “Бременските музиканти” се играе в Ямболския театър от 2013 г. до сега. През 2016 г., след като Слабаков е предявил претенциите си за авторство, директорът на театъра Михаил Лазаров е възложил на актьора Волен Митев, за когото е известно, че има поетичен талант, да съчини нови стихове за пиесата.
  Но въпреки това новият вариант на стиховете не се играе, а се използва формално за пред проверяващи органи. Пиесата се играе в детски градини и начални училища и на практика там няма кой да контролира и проверява кой от текстовете се използва – на Слабаков или на Митев.

 • Атанас Атанасов
  October 24, 2017 - Reply

  КОМЕНТАР НА ЮЛИЯН СЛАБАКОВ
  относно аферата “Бременски музиканти” – пиеса изплагиатствана от директора на Драматичен театър “Невена Коканова” – Ямбол:
  1. Крадат чуждата пиеса и я представят за своя! – Кроко! Нали материалът се води негов!
  2. След като са ги хванали и разкрили – отричат, а не като джентълмени да признаят, да се извинят и да компенсират автора.
  3. Михаил Лазаров поръчва стихове на Волен Митев.
  4. Правят фалшив запис на диск. Цяло фалшиво представление с новите стихове. Представят го като оригинален диск в съда! Това е заблуда на правосъдието.
  Супер гаф – директор-мошенник се опитва да заблуди съда с фалшиви материали, специално изработени за целта. Ако бяхме в Германия, за това си деяние щеше да влезе в затвора!
  Убеден съм в това!
  5. След като са прибрали за “Бременските музиканти” около 300 000 лева, не желаят да платят на Автора и стотинка!
  6. Дори г-н Красимир Стойчев се разграничи от тях! Каза в съда: Аз винаги правя по един единствен запис на постановка! Те не са посмели да сложат името му на фалшивия диск.
  Има го (Студио Стойчев – 2013) само на оригиналния запис – видеоклипа от YouTube.
  Тези машинации са интересни за хората и за съда – крадеш, заблуждаваш правосъдието, принуждаваш Волен като свидетел под клетва да лъже! и т.н.
  Уж хора на изкуството – банда мошеници!

 • Атанас Атанасов
  October 30, 2017 - Reply

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 27.10.2017 година гр. Ямбол

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ІII-ти граждански състав
  на 04 октомври 2017 година
  в публично заседание в следния състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

  секретар П.У.
  като разгледа докладваното от съдия Росица Стоева
  гражданско дело № 54 по описа за 2017 година,
  за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството пред Ямболски окръжен съд е образувано по искова молба на Юлиян Г. Слабаков*** против ДТ “Невена Коканова” гр. Ямбол. Иска съдът да постанови решение, с което да осъди ответната страна да му заплати следните обезщетения:
  ……………………………………………………
  ……………………………………………………
  ……………………………………………………
  Водим от горното, Ямболският окръжен съд

  Р Е Ш И :

  ОСЪЖДА, на основание чл. 94 ЗАПСП, Драматичен театър “Невена Коканова” гр. Ямбол, ул.”Г. С. Раковски” № 20, представляван от директора Михаил Лазаров да заплати на Юлиян Г. Слабаков*** с ЕГН ********** сумата 3325 лв. /три хиляди триста двадесет и пет лева/, представляваща обезщетение за имуществени вреди – пропуснати ползи от незаплатено възнаграждение за използване на негови текстове при публично представяне от ответника на постановката „Бременските музиканти” в периода – м. 02.2013 год. – 15.02.2017 год. и настъпили, в резултат нарушаване на имуществените му авторски права върху текстове от мюзикъла му „Бременските музиканти”, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на предявяване на иска – 28.02.2017 г. до окончателното й заплащане.

  ОСЪЖДА, на основание чл. 94 ЗАПСП, Драматичен театър “Невена Коканова” гр. Ямбол, ул.”Г. С. Раковски” № 20, представляван от директора Михаил Лазаров да заплати на Юлиян Г. Слабаков*** с ЕГН ********** сумата 2500 лв. /две хиляди и петстотин лева/, представляваща обезщетение за неимуществени вреди – претърпени от него морални болки и страдания, в резултат нарушаване на неимуществените му авторски права върху текстове от мюзикъла му „Бременските музиканти” чрез използване на негови текстове при публично представяне от ответника на постановката „Бременските музиканти” в периода – м. 02.2013 год. – 15.02.2017 год., ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на предявяване на иска – 28.02.2017 г. до окончателното й заплащане.
  ……………………………………………………
  ОСЪЖДА Драматичен театър “Невена Коканова” гр. Ямбол, ул. “Г. С. Раковски” № 20, представляван от директора Михаил Лазаров да заплати на Юлиян Г. Слабаков*** с ЕГН ********** разноски по делото, съразмерно с уважената част от исковете, в размер на 2970,54 лв.
  ……………………………………………………

  Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд гр.Бургас в двуседмичен срок от връчването му на страните.

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА СТОЕВА

Leave a reply