Творческа вечер, посветена на 75 години от рождението на писателя Димитър Яръмов

SAM_0551Творческа вечер, посветена на 75 години от рождението на писателя Димитър Яръмов, се състоя на 16 май в читалнята на Регионална библиотека „Г. Раковски“ в Ямбол. Организатори бяха Дружеството на писателите и община Ямбол, а библиотеката се оказа тясна да побере всички, които помнят човека и твореца Димитър Яръмов. Литературният критик и директор на библиотеката Димитър Бечев направи  пътешествие-анализ на творчеството на родения в с. Кирилово писател,  представител на т. нар. селска белетристика. Първият му сборник с разкази “Среднощни петли“ излиза през 1968 г. Следва „Свят светува“ през 1970 г., а после – романи, новели, детска литература, пътеписи, сборници.

SAM_0553Един от разказите му прочете актьорът Кольо Пехливанов. Тенко Тенев припомни, че след смъртта на Яръмов през 2003 г. са излезли няколко издания за него. През 2008 г. чрез издателство „Гео Милев“ Иван Гранитски и Любомир Котев издават представителен том с негови мисли. Година по-късно негови приятели издават книга, събрала техните спомени и размисли за Димитър Яръмов. През най-новата книга на Котев „Multa paucis“, чиято премиера бе преди месец, като една светла фигура преминава личността на писателя.

Самият Любомир Котев много откровено и лично сподели, че няма писател, за когото да е писал повече и то е защото няма друг, с когото да е общувал толкова дълго и толкова интересно. Той призна, че двамата с Яръмов са съвършено различни – Яръмов с десетина години SAM_0560по-голям от него, единият селянин, другият – гражданин, с различен манталитет и култура, но с еднакъв патос, стремежи и мислене. Точно толкова различни, колкото и еднакви – единство от противоположности. „Допълвахме се прекрасно. Непрекъснато спорехме и се карахме в нашите осъмвания. Обичах го заради тази наша обща съдба – заради невъзможността да живеем без литературата, словото, мисълта за българина и българщината, заради нашата идея и стремеж да премислим българина и българското…“ Неговата връзка със земята и българското бе съдбовна, той е селянофил в най-дълбокия смисъл на думата, каза още Котев. Писателят определи Яръмов като философ, изтъкан от противоречия човек, едновременно неспокоен и мъдрец. Загубихме един голям приятел, но и в голяма мяра неосъществен творец, който щеше да напише една по-теоретична книга. Той имаше таланта и мисленето на народопсихолог и тепърва имаше SAM_0562какво да каже, бяха думите на Любомир Котев.

От своя страна Тенко Тенев обяви предстоящото излизане на един том с избрани творби на Димитър Яръмов, който ще бъде подарен на всеки от присъстващите на честването като подарък от ямболското дружество на писателите. Предвижда се поредица от събития през цялата година, които да отбележат 75-годишнината от рождението на Димитър Яръмов – премиера на това издание в Елхово, в родното му село, среща със софийското землячество.

След това един по един по един от присъстващите споделяха своите спомени за Димитър Яръмов, всеки започваше от там кога и къде за пръв път е чул името му.

SAM_0555

 

 

About the Author :

Leave a reply