Творческа вечер за Марко Недялков в Ямбол

 

Ямбол, 17.09.2021 г.

На 16 септември 2021 г. в читалнята на РБ „Г. Раковски“, Ямбол се състоя творческа вечер, посветена на 90-годишнината от рождението на големия български поет Марко Недялков. Тя бе организирана от община Ямбол, регионалната библиотека и Дружеството на писателите в града. Присъстваха членове на ямболското писателско дружество, учители, читалищни дейци, общественици, приятели и почитатели на творчеството на поета от града и региона.

Срещата бе открита от литературния критик Димитър Бечев, директор на библиотеката. Илко Капелев запозна всички участници в културната изява със своето есе „Вдъхновен певец на Тунджалъка“, посветено специално на Марко Недялков, с когото ги свързваше дългогодишно творческо и човешко приятелство.

Прозвучаха стихове от избраната любовна лирика на Марко Недялков в изпълнение на Георги Бирников.

Спомени за житейския и творчески път на големия творец споделиха Илко Капелев, Иван Джурелов, Димитър Бечев, Тенко Тенев, Денка Илиева и Мария Николаева.

Илко Капелев прочете стихотворение от Дани Недялкова, дъщеря на поета, посветено на баща ѝ.

В началото на творческата вечер прозвуча запис с автентичния глас на поета от Златния фонд на Българското национално радио, който рецитира свое стихотворение, посветено на гениалния български поет Христо Ботев.

В края на вечерта бяха отправени специални думи на благодарност към организаторите на творческата вечер от семейството на поета –  Марина и Дани Недялкови, съпруга и дъщеря на твореца.

Водещ на юбилейната вечер бе поетът Тенко Тенев, председател на Дружеството на ямболските писатели.

About the Author :

Leave a reply