Творческа вечер за Иван Карановски в Ямбол

Ямбол, 20.04.2022 г.

На 19 април 2022 г. в Читалнята на Регионална библиотека „Георги Раковски“, Ямбол се проведе творческа вечер, посветена на 140-годишнината от рождението на ямболския поет и журналист Иван Карановски. Тя бе организирана от община Ямбол, Регионалната библиотека и Дружеството на писателите в града. В срещата взеха участие членове на ямболското писателско дружество, учители, представители на културни институти,  общественици и почитатели на поезията.

Юлияна Донева прочете избрани стихове на ямболския творец. Литературният критик Димитър Бечев, директор на Регионална библиотека „Георги Раковски“, с кратко слово запозна участниците в срещата с многообразното творчество на писателя и неговия плодотворен ямболски период, когато създава значима част от своите стихотворения, разкази, драми и романи.

Александър Александров и Иван Барев споделиха свои мисли за интересни моменти от неговата биография и значението му за развитието на ямболската литература и култура в периода между двете световни войни.

Заключителен акцент в творческата вечер бе представянето на автограф от м. май 1944 г. и на стихотворение за Ямбол от Иван Карановски, написани собственоръчно от поета в уникалния литературен албум на неговия приятел и писател Аспарух Бирников и представени на аудиторията от сина му Георги Бирников.

Водещ на вечерта бе поетът Тенко Тенев, председател на Дружеството на ямболските писатели.

 

 

About the Author :