Твореческата навигация на Наталия Корчемкина и Инна Рогова

DSC02993Интересен и различен арт проект, наречен „Навигация”, представиха  в Художествена галерия „Жорж Папазов” едни от новите членове на Съюза на българските художници и на Групата на ямболските художници – руските художнички Наталия Корчемкина и Инна Рогова. Те живеят и творят в боляровското село Стефан Караджово  и за първи път представят своя изложба в България.

Проектът обединява три експозиции, подредени в две изложбени зали, обясни в представянето си председателят на Групата на ямболските художници Петър Тепсизов.

DSC02960Инсталацията “Удивителното движение на вещи във времето и пространството” на пръв поглед е съставена от обикновени предмети, но всеки от тях има своя история, защото са станали част от живота на хората. Някои от тези истории бяха написани на руски до самите експонати в интересната „аз”-форма, сякаш предметите разказват собствената си история. Например, историята на бамбука, който е родом от Атланта, Наташа го е изпилила с ръчна пила, Инна го опаковала и с автомобил е преминал през 4 американски щата, след което в корабния трюм се е отправил към Европа през Атлантическия океан и се оказал в Росия. Пътешествието му траело 5 месеца, после 12 години живял в художественото ателие, висял на почетно място, менил цвета си, слушал възхитените отзиви на гостите, участвал в изложби и след това дошъл в България.

DSC02964Втората част от проекта е изложбата “Маршрути на миналото, настоящето и въображаемото”, която е съставена главно от графични творби на Наталия Корчемкина. Творбите са правени по време на техните съвместни пътувания, част от тях илюстрират историята, митовете и легендите на Пермския край. Има и творби, правени в България.

Инсталацията “Навигация” заема централна част в експозицията и дава име на арт проекта. Тя представлява керамични творби, които са правени в различни периоди, с различни материали и бои. Самите претворени персонажи са такива, които преодоляват огромни пространства, сами определят целите си и набелязват свои маршрути. Като пример Петър Тепсизов даде птиците, които мигрират, или рибите, които се връщат обратно по течението към мястото си на раждане.

DSC03029Директорът на ХГ „Жорж Папазов” Петко Йорданов изрази своя респект и уважение към двете художнички за гостуването им в галерията и сподели, че като им гостувал в Стефан Караджово бил удивен, защото всичко в целия им дом, ателието и двора им било превърнато в изкуство.

Всяка изложба е празник за твореца, сподели на добър български език Инна Рогова и допълни, че художникът създава творбата, но тя оживява само с досега на зрителите.

Тя благодари на всички, които са им помогнали за изложбата и подчерта, че това е първият им проект в България, но се надяват да не е последният.

Специален поздрав за художничките и за гостите беше изпълнението на цигуларката Красимира Султанова.

За да станат част от творческия процес на художничките, посетителите имаха възможност да видят няколко филмчета за техни проекти. Запазена марка за двете художнички са т. нар. огнени скулптури, една от които са правили и в България през 2015 г.

DSC02966 DSC02968 DSC02972 DSC02974 DSC02976 DSC02978 DSC02979 DSC02980 DSC02984 DSC02987 DSC03001 DSC03002 DSC03015 DSC03018 DSC03035 DSC03038

 

About the Author :