Творби за Благовещение в читалище „Съгласие”

Diana_ExpresНад 90 съвсем млади автори, предадоха творбите си за участие в традиционния литературен конкурс на читалище „Съгласие” за Благовещение.
Творческата надпревара е с есе на тема „Майчице свята” и включва участници в три възрастови групи-от първи до четвърти клас, от пети до осми клас, и гимназисти.
На класираните на първите три места във всяка възрастова група ще бъдат дадени предметни награди. Както обикновено, по български маниер, в последния ден от обявената крайна дата за приемане на есетата-18 март, стана стълпотворение в читалището, но все някога творците могат да придобият и малко дисциплина.
„Майчице свята” е една от най-популярните български естрадни песни от средата на 70-те години на миналия век. Неин композитор е почетният гражданин на Ямбол Митко Щерев, който през 1974 г. издава с групата си „Диана Експрес” първата дългосвиреща плоча на рок бандата, в която е и песента „Майчице свята”. Най-напред Митко Щерев изпълнява парчето, но както сам той разказва в мемоарите си, песента не върви добре и става шлагер, когато големият музикант я предлага на Мими Иванова.
Резултатите от литературния конкурс на читалище “Съгласие” ще бъдат обявени на 25 март-денят на Благовещението.

About the Author :