Татяна Йовчева с изложба гоблени „Пролетно настроение“

SAM_3303 Ямбол, 20.03.2018 г.

„Пролетно настроение“ е озаглавена самостоятелната изложба от гоблени на Татяна Йовчева, открита на 20 март в Арт салона на читалище „Зора“. Датата въобще не е избрана случайно – дори беше засечена точната минута, когато идва астрономическата пролет. Затова и изложбата беше оповестена и като празник на пролетта и жената, които даряват живот, творят красота.

Това е шестата по ред гобленарска изложба, която организира читалище „Зора“. Но ако досега изложенията бяха сборни и тематични, то този път изложбата представя продукцията на една майсторка и дава възможност тя да покаже голяма част от сътвореното. А публиката беше действително многобройна – нейни колеги – Татяна е библиотекар в Регионалната библиотека, близки, хора от квартала и свързани с читалището или завладени от хобито шиене на гоблени.

SAM_3288Преди да бъде дадена думата на самата гобленарка, от „Зора“ бяха подготвили програма в нейна чест. Христина Койчева от Школата по поп пеене на „Зора“ с ръководител Христина Колева изпълни песен. Малката Катерина Димитрова изрецитира дълго и трудно стихотворение. Секретарят на читалището Евдокия Янкова се включи лично в поздравите към Татяна Йовчева, с която години наред са работили заедно в читалище „Зора“ – прочете свое закачливо стихотворение, посветено на името й.

От своя страна Татяна Йовчева благодари на читалище „Зора“ за поканата да покаже пред всички това, с което обича да се занимава – шиенето на гоблени. Започнала е преди около 15 години. Запалило я едно момиче – племенничка на нейна връстничка – то ходело на училище и в свободното си време  шиело. На Татяна освен, че й харесало, си казала, че SAM_3297щом това момиче го може защо пък да не опита… Започнала без да пита никой кое как е, а както тя си решила. Взела си гоблен „Пролетта“ от поредицата „Сезоните“  и го подхванала, без да знае, че конецът трябва да бъде само на два ката, а не както се продава – на шест. Шила на шест ката, станало като „забити пирончета“. Разбрала, че нещо не е наред – станало много релефно. Помнела наставленето, че не трябва да има да има възли отзад – с това всичко било наред, но въпреки това изглеждало особено. Подхванала другия сезон – „Есента“… „Не ги донесох, защото са срам за гобленарството“, самоиронизира се Татяна. Затова пък тук беше първият, който тя определя като смислен – „Майчина ласка“, рамкиран наскоро за тази изложба. Той е неин подарък за големия й син. Така се започнало – минала SAM_3308през женски образи, любов, носиите, които си ги определя като много специални, има пейзажи. „Това, което виждате, не стои в къщи, закачено по стените. По-голяма част от гоблените, които съм изложила, са притежание на мои приятели, близки, познати – едни като подарък, други като откупка. Имам и още, които не успях да събера, но пък на следващата изложба ще ви ги покажа“, обеща тя.

Гобленарката, като истински библиотекар професионалист, подари на читалището ценна справочна книга.

А колко много страст, постоянство и часове самотни занимания има в това красиво хоби, граничещо с изкуство, знаят най-добре онези, които са му се посветили.

SAM_3291 SAM_3292 SAM_3305 SAM_3306 SAM_3312 SAM_3315 SAM_3316 SAM_3319 SAM_3320 SAM_3321 SAM_3325 SAM_3328 SAM_3331

About the Author :