Тапири в телевизията

Моя Ямбол четеНе съм от ревностните зрители на телевизия, но се случва и да се позастоя пред екрана. Както и пред  радиото, медията, която сякаш става все по-ретро и все по-малко „употребявана” в ерата на интернет и социалните мрежи.

И не веднъж, не дваж, а доста пъти попадам на водещи, които са тапири – някога така казвахме за лица с оскъден интелектуален багаж. Един от водещите на „Денят започва с култура” по Националната, при това и българска, телевизия – Георги Ангелов, имаше ужасния навик да се смее и там, където темата е трагична. Имаше и друго лошо качество – да се опиянява от познанията си в литературата или някоя друга област на културата.

Първото, неуместният му смях, така и не направи впечатление на шефовете на БНТ , и Ангелов излезе от „Денят започва с култура” по свое желание. Остана обаче и в „История БГ” и в „Библиотеката”. При комунизма дори и любимците на Иван Славков не водеха по три предавания, сега явно това не е никакъв проблем. В последно време все пак неуместното хилотене на Георги Ангелов почти секна – случайно може някой от шефовете му да е получил прозрение. Докато бяха тандем с  Ангелов, другата водеща, Анна Ангелова, често бе поправяна от колегата си за сгрешено име на творец или на произведение. „Малката” храбро продължаваше напред, за да стъпи след няколко минути в друг гаф.

Този тандем в „Денят започва с култура” бе все пак за предпочитане, защото другият, в който са Александра Гюзелева и Николай Колев, е интелектуално  стъписващ. Джентълменът почти през цялото време мълчи като пукал или пуска гласец, като хронично недохранен, сякаш за да се извини на публиката, че е на мястото на водещ.

Не се извинява, разбира се. Перспективата да смени костюма и папийонката с обикновена риза и дънки и да гони по цял ден с репортерския микрофон новините, явно не го вдъхновява. Така обаче и не прави нищо, или поне не личи, за да излезе достатъчно подготвен пред зрителите. В понеделник, при коментарите за  70-то издание на кинофестивала в Кан, Колев изтърси, че имало фотографска изложба със снимки на… легендарни знаменитости.

Не стига че са легенди, ами са и знаменитости, да ги вземат мътните. Така се стига и до убийства или до тежки наранявания, наум, естествено. След  тази колосална тавтология, джентълменът с папийонката  се смълча задълго и дори си помислих, че е прескочил да пазарува, докато колежката му се оправя с поредния гост. Не стигна чак дотам, обади се по някое време, може би се сети, че мълчанието не е най-добрият атестат в медиите.

На следващия ден Емилия Антова от Националното радио реши да конкурира момъка от БНТ 1, като изтърси, че „ са запознати с позицията на водещи лидери”. И тя ги повиши – хем водачи, хем лидери, а подобни глупости са всекидневие за доста от медиите ни. Всъщност, БНТ и Националното радио, са с най-добро равнище на езикова и културологична подготовка, в другите медии могат да се чуят далеч по-често потресаващи фрази.

Божана Димитрова, една от легендите в националното ни радио, преди няколко години гостува на колегите си. И направи страхотна демонстрация на това, какво е умението да се изразяващ точно, стегнато и правилно, при това с отлична дикция. Преглътнах тогава споменът, че Божана Димитрова се оказа сътрудник на Държавна сигурност, защото наистина бе отлично подготвена за работата си в радиото.

Само Силвия Великова, чийто ресор са новините и коментарите от правната ни система, в момента е глас с много високи качества. Дори новините по радиото все по-често и често се четат с грешки, със запъвания, със спирания дори. В началото на Прехода казваха за Людмил Кърджилов, че е шампион по бързо и безпогрешно четене на новините. Така беше. Само че беше е залязващо слънце, и на него не можеш дълго време да се препичаш.

Сега се сетих за една от новините в следобедна емисия на Националното радио. Според  нея  18  процента  от  младите не желаели  да  работят.

Днешните млади, а и вчерашните, и ония от преди петнайсетина лета…

Борислав Ненов

About the Author :

Leave a reply