Таня Мир ще представи „Легенди от Белинташ” в Регионален исторически музей – Ямбол

На 28 ноември, четвъртък, от 17.15 часа авторката на фантастичните повести “Откритие” и “Легенди от Белинташ” Таня Мир ще представи книгите си в  зала „Археология” на Регионален исторически музей – Ямбол.

24-годишната Таня Мирчева (с творчески псевдоним Таня Мир) е родена и живее в София. Възпитаник е на 105 СОУ “Атанас Далчев” и 9-та Френска гимназия “Алфонс дьо Ламартин”. В момента изучава “Право” в СУ “Св. Климент Охридски”.

През 2014 г. съвместно с Лили Вълчева създава сайта “Родна литература“, посветен на българската литература и личностите, оставили трайна следа в нея.

През 2019г., съвместно с екипа на предаването “Риалити роман”, Таня Мир организира радио романа “Нестинарски танц ” по Българското национално радио.

Литературата е нейното хоби и призвание. Пише и поезия, и проза. Първата ú книга е “Рисуваме вятъра” (в съавторство с Лили Вълчева, поезия, 2017), но истинският дебют на Таня Мир в литературата е през 2018 г. с фантастичната повест “Откритие”, отличена с националната литературна награда “Еквалибриум” на бургаското издателство “Либра Скорп”, което  подпомага развитието на младите български писатели .

„Откритие“ интерпретира легендата за тракийския учител Залмоксис, който според вярванията на траките е постигнал безсмъртието и се е опитал да го предаде на своите ученици. Историята започва, когато група археолози отварят древна тракийска гробница. През миналата година по повестта беше заснет филм, който излиза на екран на 5 декември. Гостите на събитието ще имат възможност да видят официалния му трейлър и да се срещнат с актьора Светлин Къров, който се превъплащава в принц Севт. Режисьори са Кардам Калчев и Мартин Асенов.

Втората повест на младата писателка – “Легенди от Белинташ”(2019), е вдъхновена от реални исторически събития от началото на I век. Едни от най-забележителните личности на Древна Тракия оживяват в изпълнения с обрати и батални сцени сюжет.

Трима туристи замръкват в близкото село в подножието на митичното тракийско светилище “Белинташ”. Приютява ги местен старец, който им разкрива мистериозни събития, случили се около храма през годините. Разказът на стареца пренася читателя две хилядолетия назад във времето, когато в Древна Тракия избухва най-голямото въстание на траките. Причината за него е храмът на Дионис, който, по думите на мъжа, се е издигал в Белинташ…

Неочаквано тримата герои се изправят пред предизвикателството да разбулят тайните, които древното светилище е криело през вековете…

И втората книга е на път да се превърне във филм. Екипът на “Легенди от Белинташ” ще представи пред ямболската публика промо видео към предстоящата лента. Кадрите са заснети в “Исторически парк” и каструма на Археологически резерват “Тракийски и античен град Кабиле” с участието на  Даниел Кръстев, Сдружение за антични реконструкции „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae”, Cohors II Lucensium, Група за исторически възстановки “Антична Тракия“ , Moderen Balet Kala, Ludus Lupercalis и Национално дружество „Традиция” – регионален клуб „Георги Дражев” – Ямбол.

Официалният трейлър и самият филм ще се появят на екран през следващата година. Режисьор на лентата отново е Кардам Калчев, а главната роля е поверена и този път на Светлин Къров.

Таня, Кардам и Светлин освен творчески екип, са и колеги в университета. В живота ги свързва добро приятелство. Тримата ще разкажат повече за съвместните си проекти на 28 ноември.

About the Author :

Leave a reply