Танкист пое Музея на бойната слава

1368072735P1070270Нов директор се оказа, че има Музеят на бойната слава. Бившият танкист Милчо Начев от около месец е поел поста, заменяйки Николай Колев, който пък се озовал тихомълком в Регионалния исторически музей.

Пресният шеф на културната институция е служил като офицер девет години в Елхово, след това е продължил службата си в Кабиле, където е бил командир на механизиран батальон към Втора лека пехотна бригада. Има общо 28 години стаж в армията

Милчо Начев е роден преди 51 години в Калофер, още през 1985 година,след завършването на Висшето военно училище във Велико Търново, свърза живота си с Ямболския регион. Тогава е разпределен в поделение в Елхово. Освен него, нова фигура в Музея на бойната слава е и Ива Панева. Тя е съвсем млада, завършила е история в Шуменския университет и на този етап се учи кой какъв е в Ямбол.

Определено има нужда от подобни упражнения.

През лятото броят на посетителите се разнообразил и с чужденци, дошли на гости при свои приятели в града ни, а по неписано правило най-често вратата на бившите Пионерски казарми прекрачват хора в петък и събота.

Милчо Начев очаква час по-скоро територията на Музея да бъде освободена от действащите военни, за да има повече простор за работата на екипа му. Заради това „чуждо” присъствие, институцията разполага все още само с две експозиционни зали, а има какво ново да видят съгражданите ни и гостите на Ямбол.

За предстоящия национален празник-6 септември, Съединението на Източна Румелия с Княжество България, Музеят е „натъкмен”-оръдията са прясно боядисани, танковете също са освежени, нужното е направено и с другите експонати.

На 6 септември от 11 до 16 ч. в Музея ще има ден на Отворените врати, уредничката Ива Панева ще изнесе беседа за подвига на ямболци при подготовката и осъществяването на Съединението.

Новият директор смята да тръгне по училищата, за да покани директорите и учителите да доведат в Музея учениците си. Повечето от основните училища имат свои автобуси, така че придвижването не би трябвало да е велик проблем.

А снимките до танковете „Майбах” или до минохвъргачките, ще паснат идеално за Фейсбук.

Борислав Ненов

 

About the Author :